6 oktober 2009 Made in Holland

Universitaire Vredesdagen

Discussie over Nederland en de wapenhandel met o.a. prof. dr. Hans Achterhuis, prof. dr. Georg Frerks (Centre for Conflictstudies, UU), Ko Colijn (Clingendael) en Frank Slijper (Campagne tegen Wapenhandel)
Bekijk de openingslezing door Frank Slijper (Campagne tegen Wapenhandel)
Meer info Made in Holland

In tijden van crisis blijkt de wapenhandel juist te floreren. Een ver-van-je-bedshow? Nee, want Nederland staat in de top vijf van wapenexporteurs. Schiphol en de havens van Rotterdam zijn belangrijke knooppunten van wapentransporten van en naar oorlogsgebieden. Veel Nederlandse wapens worden verkocht aan arme, ondemocratische landen, juist gebieden die de kans lopen verwikkeld te raken in een gewapend conflict. De gevolgen voor de lokale bevolking zijn desastreus. En dat terwijl diezelfde landen miljoenen euro’s aan ontwikkelingshulp ontvangen.

Wat voor rol speelt Nederland precies in de internationale wapenhandel? Welke partijen binnen en buiten Nederland zijn betrokken bij de wapenhandel en financiering hiervan? Onze eigen pensioen- en spaargelden worden vaak indirect via leningen in wapens belegd. Nederlandse hightech en chemische producten worden gebruikt in conflicten. Hoe raken de onder- en de bovenwereld met elkaar verweven? Wie voelt de urgentie om hier een einde aan te maken? Praat mee met wetenschappers en deskundigen.

De Universitaire Vredesdagen zijn in het leven geroepen door Nobelprijswinnaars die vinden dat wetenschappelijke kennis vooral bijdraagt aan oorlogsvoering. De UU organiseert dit symposium jaarlijks met de studentenvereniging voor internationale betrekkingen (SIB) en ontwikkelingsorganisatie Oikos om te laten zien hoe kennis kan worden ingezet voor vrede.