Artikelen 2017

De-escalerend handelen

NRC Opinie 18/11/17 In de NRC van 10 november noemt de AIV de NAVO kwetsbaar en pleit voor verdere verhogingen van het defensiebudget. Een boude stellingname, de NAVO is veruit het sterkste militaire machtsblok ter wereld. De gezamenlijke militaire uitgaven van de NAVO-landen zijn al hoger dan die van de rest van de wereld samen. Gaan we ons echt veiliger voelen met nog meer wapens? lees meer »

Wapenfeiten, korte berichten

Procesnieuws oktober 2017 - Nederlandse deelname aan grote wapenbeurs DSEi Van 12 tot 15 september vond in Londen de tweejaarlijkse wapenbeurs Defence and Security Equipment International (DSEI), één van de grootste ter wereld, plaats. Er namen 22 Nederlandse standhouders deel, waaronder TNO, Photonis en Van Halteren. Sprekers van Thales Nederland en van de Koninklijke Luchtmacht stonden op het programma van de diverse conferenties en seminars die tijdens de beurs gehouden werden. lees meer »

Kernwapens

Vredesspiraal, kwartaalblad van kerk & Vrede, no.3 2017 - Kernwapens zijn de meest vreselijke wapens die er zijn. In de jaren '80 van de vorige eeuw, toen er een grote protestbeweging tegen kernwapens was, wist iedereen waarom. Kernwapens doden niet alleen heel veel mensen tegelijk, ze beschadigen ook toekomstige generaties door hun radioactieve straling. lees meer »

Meer geld voor defensie

Met verkiezingsbeloften over het 'terughalen van banen' heeft Trump veel stemmen gewonnen van werkloze Amerikanen. Hoewel er door velen op gewezen is dat banen uit de 'maak-industrie' vooral verloren gaan door robotisering. Maar de belofte dat industriële productie voor nieuwe werkgelegenheid zal zorgen moet gestand worden gedaan. lees meer »

Het is niet zo dat Nederland te weinig geld uitgeeft aan Defensie

Joop.NL 06/10/2017 - Het is wonderlijk dat in het debat over de dramatische dood van twee militairen in Mali steeds de noodzaak tot verhoging van het defensiebudget wordt genoemd. Ondanks dat zowel de afgetreden minister als de OvV expliciet hebben gezegd dat dit niet de oorzaak is. De mantra voor meer geld voor defensie moet blijkbaar voortdurend herhaald worden. lees meer »

Geld voor defensie

Volkskrant Opinie. 09/09/2017 Ingekorte ingekorte brief, hierbij de volledige tekst Meneer van den Doel trekt weer hard van leer in de VK van 7 september. Onder het adagium: 'als je een boodschap maar lang genoeg herhaalt wordt het vanzelf waar' worden we de laatste jaren overspoeld met verhalen van militairen en andere ijzervreters die beweren dat de Nederlandse krijgsmacht in staat van verval verkeert en dat Russen en Chinezen aan de grenzen staan te trappelen om binnen te vallen. lees meer »

Wapenproductie, ongeschikte aanjager economie

Solidariteit.nl 6 mei 2017. Wendela de Vries Tot voor kort sloot de Europese Unie (EU) de wapenindustrie uit van financieringsmogelijkheden. Niet uit vreedzame overwegingen, want de EU beschouwt wapenproductie als onderdeel van militair beleid. En dat is, net als buitenlands beleid, een bevoegdheid van de nationale lidstaten. Maar sinds kort kunnen Europese wapenbedrijven die nieuwe producten ontwikkelen, voor subsidie in Brussel aankloppen.2 lees meer »

Internationale wapenindustrie op ITEC-beurs in Rotterdam

[Oproep vredesmanifestatie bij de beurs] Van 16 t/m 18 mei aanstaande vindt in Ahoy in Rotterdam de ITEC plaats. Deze wapenbeurs en conferentie richten zich specifiek op militaire training, educatie en simulatie. Rond de honderd bedrijven, waaronder zeven van de tien grootste wapenbedrijven ter wereld, zullen aanwezig zijn. lees meer »

EU border security, cooperation with Asia, and military industry profiting

[Presentation at a meeting of the Asia Europe's People Forum, 18 April 2017] According to the International Organisation for Migration over 5,000 refugees have died last year on Mediterranean migration routes to Europe. This is not a coincidence or bad luck, but a foreseeable consequence of EU border policies. These policies are characterized by an one-sided emphasis on boosting and militarising border security, both at the EU external borders and in neighbouring countries. lees meer »

Wapenhandel, EU-grensbewaking en Soedan

[Toespraak voor een demonstratie op 11 april 2017 tegen geweld in Soedan en tegen migratiebeheersing door de EU, georganiseerd door de Darfur Union en Doorbraak] Stel je voor dat je moet vluchten uit of via Soedan, richting Europa. En dan word je gestopt op weg naar of aan de Europese grenzen. Omdat de EU maar één ding wil: vluchtelingen buiten houden. Het maakt niet uit waar ze vandaan komen, wat ze hebben doorgemaakt, waar ze voor vluchten. Stel je nu voor dat je CEO van een groot wapenbedrijf bent. Voor jou betekent dit: geld. De militaire industrie profiteert van oorlog en repressie, en daarna nog een keer van grensbewaking. lees meer »