Artikelen 2019

Klimaatrechtvaardigheid

Solidariteit - Commentaar 391 - 29 september 2019 - Nu klimaatverandering terecht door activisten een crisis wordt genoemd, de Bahama's door de meest extreme storm in zijn geschiedenis is getroffen en driekwart van de vliegende insecten in Nederland is uitgestorven, is consumptieruimte weer een belangrijk onderwerp. lees meer »

Kernwapens en machtspolitiek

Buiten de Orde, zomer 2019 - Het einde van de Koude Oorlog bracht zo'n dertig jaar geleden ook de hoop op een kernwapenvrije wereld dichterbij, na een lange nucleaire wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Net als de hoop op een meer vreedzame wereld in het algemeen ligt deze inmiddels aan gruzelementen. Kernwapens zijn terug in het centrum van militaire strategieën, als machtsmiddel én als daadwerkelijk inzetbaar wapen. Daarnaast jagen ze een conventionele bewapeningswedloop aan. Een overzicht van veel zorgelijke ontwikkelingen, enkele hoopgevende stappen en een blik op de Nederlandse rol. lees meer »

Joint Strike Fighter: oorlog vanaf zee

Terwijl Trump Europa bezoekt om onenigheid te zaaien, kopen Europese landen wapens in de Verenigde Staten, zoals de F-35. EU wapenbedrijven zijn betrokken bij de productie van alle drie de typen van de F-35, een straaljager voor het hoogste geweldsspectrum van militaire actie: het breken van de eerste verdedigingslinie. lees meer »

Rotterdam doorvoerhaven Tsjechische munitie voor oorlog en repressie

[Vredesspiraal, nr 2, 2019] Oktober vorig jaar kondigde minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een stop op wapenexporten naar Saoedi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) aan, vanwege hun leidende rol in de oorlog in Jemen. Desondanks vonden eind december zonder problemen 57 miljoen Tsjechische kogelpatronen hun weg naar de VAE via de Rotterdamse haven. In antwoord op Kamervragen liet de regering weten dat inzet van deze munitie in Jemen niet kan worden uitgesloten. Hoe is dit mogelijk? lees meer »

Europees Parlement kiest subsidie wapenindustrie: stemverhouding

Het Europees Parlement heeft het voorstel goedgekeurd voor een Europees Defensiefonds van mogelijk wel €13 miljard voor de ontwikkeling van nieuwe wapens. Gaan het nieuwe parlement het voorlopig voorstel van hun voorgangers overnemen? Of gaan ze toch meer geld bestemmen voor echt veiligheidsbeleid, zoals klimaatbeleid, vredesopbouw of eerlijke ontwikkelingssamenwerking? Lees verder hoe de Nederlandse leden van het Europees parlement over het Defensiefonds hebben gestemd. lees meer »

Terugblik op 5 jaar Europees beleid: Grens- en migratiepolitiek

 [Mei 2019, i.s.m. Vredesactie] - De situatie aan de Europese buitengrenzen toont een grimmig beeld. De Middellandse Zee is de gevaarlijkste vluchtroute ter wereld, ongeveer 18000 vluchtelingen vonden er de afgelopen vijf jaar de dood. Anderen worden op zee opgepikt en teruggestuurd, bijvoorbeeld naar Libië, waar ze in mensonterende gevangenissen belanden en gemarteld worden. lees meer »

Oorlog blijft verdienmodel

Laat mensenrechten zwaarder wegen dan belang industrie - Parool Hoogste Woord 26/04/19 Vorig jaar stelde Nederland een wapenembargo in tegen Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte. Geen moment te vroeg: al vier jaar voeren deze landen een wrede oorlog in Jemen. lees meer »

Munitie voor oorlog in Jemen

Explosive Stuff blog - Grote hoeveelheden munitie worden in 2018 en 2019 door Nederland vervoerd. Het opvallendste is een enorm transport van 9 mm munitie voor kleine wapens. Vanuit de fabriek in Tsjechië gaan de kogels via de haven van Rotterdam op weg naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), een van de belangrijkste partijen in de oorlog in Jemen. lees meer »

De doden aan de grenzen van Europa zijn geen ongeluk

Gepubliceerd op Mo* Mondiaal Nieuws, 2 april 2019 - Er zijn de afgelopen vijf jaar 18.000 mensen verdronken in de Middellandse Zee. Dat is geen toeval. Het is het resultaat van het weloverwogen grens- en migratiebeleid dat de Europese Unie voert. De centrale doelstelling van het beleid is het aantal mensen dat in Europa arriveert zo ver mogelijk terugdringen. Daarvoor wordt een hoge prijs betaald, in mensenlevens en in Europese geloofwaardigheid. Het Europees Parlement staat erbij en kijkt ernaar. lees meer »

Economie en geweld

Vredesmagazine, nummer 1 en 2, 2019 - Voor mensen die zich inzetten voor duurzame vrede, lijkt het vanzelf te spreken dat zij kritisch staan tegenover het heersende economisch denken en systeem. Is het omgekeerde ook het geval? Staan mensen die een ander soort economie voorstaan, ook kritisch tegenover het huidige defensiebeleid? Het is in ieder geval wél zo, dat de kritische geluiden over de economie momenteel sterker klinken dan die over het defensiebeleid. Om te laten zien dat de twee onderwerpen niet te scheiden zijn, schreef een groep vredesmensen in 2012 voor het Platform Duurzame en Solidaire Economie (PDSE) een tekst over de relatie tussen economie en geweld. Mark Akkerman en Greetje Witte-Rang actualiseerden deze tekst onlangs. Hier een samenvatting van die nieuwe tekst. lees meer »

Inhoud syndiceren