Kritische Aandeelhouders EADS

Kritische Aandeelhouders EADS Persbericht: 13 mei 2002

Zie voor meer EADS informatie: EADS Aandeelhouderspagina

De Kritische Aandeelhouders en vredesactivisten kondigen een actie aan tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van EADS N.V., de op één na grootste wapenfabrikant in Europa. Op vrijdag 17 mei 2002 zal er voor het Sheraton geprotesteerd worden. Tijdens de aandeelhoudersvergadering zullen kritische vragen gesteld worden.

De Kritische Aandeelhouders en vredesactivisten, ondersteund door het Europese Netwerk Tegen Wapenhandel (ENAAT) zullen a.s. vrijdag 17 mei voor de eerste keer de aandeelhoudersvergadering van de European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) in Amsterdam bezoeken. EADS heeft productie faciliteiten in o.a. België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië en Spanje. Bij de toegangen naar het Sheraton Hotel waar de aandeelhoudersvergadering plaats vindt zal zowel binnen als buiten kritiek worden geuit op de bedrijfspolitiek van EADS.

Ongeveer 30 personen uit de groep - afkomstig uit België, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië en Nederland -zullen actief aan de aandeelhoudersvergadering deelnemen. Onder hen ook Bart Staes, lid van het Europese Parlement en Peter Vanhoutte, lid van de Belgische Tweede Kamer. De Kritische Aandeelhouders zullen vragen naar informatie die volgens hen in het jaarverslag van EADS ontbreekt en een ethische bedrijfsvoering van EADS eisen. Ondanks het feit dat de Kritische Aandeelhouders niet beschikken over de gewenste 3% van de aandelen om resoluties op de agenda te zetten, zullen zij er bij de Raad van Bestuur op aandringen de resoluties in stemming te brengen die door de Kritische Aandeelhouders vooraf aan de vergadering zijn ingediend.

Nu in Nederland de beslissing is uitgesteld om de te participeren in de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) zal ook de European Fighter Aircraft (EFA) weer meedingen naar de order voor de vervanging van de F-16. De EFA wordt mede door EADS geproduceerd. EADS N.V. heeft wegens belasting technische redenen zijn officiële hoofdvestiging in Amsterdam. Dit is tevens de reden dat de aandeelhoudersvergadering van dit Europese bedrijf in Nederland wordt gehouden. EADS is ingebed in de ontwikkeling naar een Europese defensiemacht en heeft dan ook goede contacten met o.a. de Europese Commissie. Wapenproductie is goed voor vijfde van de omzet van EADS. Het gaat hierbij o.a. om raketten voor nucleaire wapens, het raketschild, militaire vliegtuigen en gevechtshelikopters. Hierdoor is EADS de op één na grootste wapenfabrikant in Europa en de op zes na grootste in de wereld. De bedrijfspolitiek van EADS legt de prioriteit bij het uitbreiden van de wapenproductie. De winsten op dit terrein moeten in 2004 negen miljard Euro bedragen (6,1 miljard Euro in 2001).

Enkele punten die aan de orde worden gesteld:
 

 • EADS levert wapens aan niet-NAVO-landen zonder rekening te houden met de politieke situatie en de economische gevolgen in de afnemende landen. EADS leverde wapens aan Turkije, Griekenland, Maleisië, Pakistan, Zuid-Korea, Taiwan etc. Al deze landen zijn gelegen in regio's waar sprake is van een wapenwedloop. In Zuid-Afrika betaalde EADS smeergelden om zijn wapens te slijten.
 • EADS geeft geen afdoende gegevens over de wapenproductie (verkopen, winsten en productie faciliteiten).
 • EADS produceert wapensystemen voor Europese landen die het mogelijk maken een 'beperkte' nucleaire oorlog te voeren, dit is in strijd met internationale wet- en regelgeving.
 • EADS neemt deel aan het ontwikkelen van een gezamenlijk Europese wapenexport en aankoopbeleid. Bovendien is het bedrijf vertegenwoordigd in organen die een Europees defensiebeleid op proberen te zetten.

  Ontmoetingsplaats voor de pers: Sheraton Amsterdam Airport Hotel, 10.30 uur: Schiphol Boulevard 101, Amsterdam. Tegenover de hoofdingang van Schiphol.
  Contacten voor de pers: Martin Broek (Campagne tegen Wapenhandel): tel 020-6164684 of mobiel 06-27241915,
  amokmar@antenna.nl, (Bereikbaar vanaf woensdag 15/05/02)
  Mich Crols (Forum voor Vredesactie): tel 00-32-3-281.68.39 of mobiel 00-32-479-68.84.24,
  eads@vredesactie.be
  Meer informatie: "Kritisch EADS-Aandeelhoudersrapport," 2002, Forum voor Vredesactie


  De Kritische Aandeelhouders van EADS worden ondersteund door het Europese Netwerk Tegen de Wapenhandel, het Forum voor Vredesactie, de Campagne tegen Wapenhandel en Wapentuig!