60% wereldbevolking leeft in land met grensmuren, militaire industrie profiteert

18 november 2020 – Daags na de Amerikaanse presidentsverkiezingen toont een nieuw rapport aan dat de grensmuur die Trump propageert slechts een van de meer dan zestig muren is die wereldwijd gebouwd zijn op grenzen of in bezette gebieden. We leven nu, 31 jaar na de val van de Berlijnse muur, in een wereld waarin 4,7 miljard mensen wonen in landen die grensmuren gebouwd hebben, concludeert het rapport ‘A Walled World, towards a Global Apartheid’ dat Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Transnational Institute (TNI), Stop Wapenhandel en de Stop the Wall campagne vandaag publiceren.

De golf aan grensmuren maakt deel uit van een grootschalige militarisering van grenzen, waarvoor krijgsmachten en militair materieel ingezet worden. Dit heeft ertoe geleid dat het nu gevaarlijker dan ooit is grenzen over te steken voor mensen die geweld en armoede ontvluchten.

Mail een Kamerlid over de defensiebegroting

Op de begroting van Defensie staat €66 miljard klaar voor een nieuw  materieelbegrotingsfonds, dat wil zeggen de aankoop van nieuwe wapens, waarvan €4,6 miljard voor 2021. Het Ministerie van Financiën heeft echter een aantal mogelijkheden doorgerekend om te bezuinigen. Bijvoorbeeld door af te zien van 9 nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen.
Meer dan ooit is het nodig om geld te besteden aan wat ons echt beschermt: gezondheidszorg en klimaatbeleid. Het veiligheidsbeleid moet niet gaan over wapens. Bemoei je met de discussie en mail de Kamerleden, die in de week 49 (30 nov-4 dec) vergaderen over de defensiebegroting. Alleen als wij het onderwerp ontwapening op de agenda blijven zetten kunnen we voor verandering zorgen.

Nederlandse wapenexport – – controversiële leveringen aan Indonesië en Egypte

28 september 2020 – Nog altijd wordt Nederlandse militaire technologie geleverd aan landen die oppositie met geweld de kop indrukken, zo schrijft Stop Wapenhandel in de vandaag gepubliceerde ‘Analyse Nederlands wapenexportbeleid’. Opmerkelijk zijn in dit verband recent goedgekeurde grote wapenexporten naar Egypte en Indonesië. Stop Wapenhandel vindt het onbegrijpelijk dat Nederlandse bedrijven willen handelen met krijgsmachten die de mensenrechten aan hun laars lappen. De Tweede Kamer debatteert op woensdag 7 oktober over het wapenexportbeleid.

Acties tegen wapenexport Thales naar Egypte in Hengelo, Huizen, Amsterdam en Eindhoven

22 september 2020 – Komende twee weken vinden op diverse locaties kleinschalige protesten plaats tegen een recent aangekondigde grote export van radar- en commandosystemen van wapenbedrijf Thales naar Egypte. In plaatsen waar Thales gevestigd is (Hengelo, Huizen, Eindhoven) alsmede in Amsterdam roepen diverse groepen bedrijf en regering op de export te stoppen. Stop Wapenhandel en Stop the War on Migrants, die de acties coördineren, wijzen erop dat Egypte betrokken is bij regionale oorlogen (Jemen, Libië) en duizenden politieke gevangenen, een gemuilkorfde pers, onvrije verkiezingen, veelvuldige mensenrechtenschendingen en een militaire regime kent.

Grote Nederlandse wapendeal met Egypte - Backgrounder

In juli liet de Nederlandse regering het parlement weten toestemming te hebben gegeven voor het exporteren van militaire commando-, controle- en communicatiesystemen (C3) en militaire radar naar de marine van Egypte. Dit is een zeer grote wapendeal voor Nederland met een omvang van een omvang van € 114.038.400. Dat is ongeveer 10% van het gemiddelde over de afgelopen 10 jaar.

Egypte is een land met duizenden politieke gevangenen, een gemuilkorfde pers, onvrije verkiezingen en een militaire regime, en dreigende conflicten met buurlanden. De Nederlandse regering heeft echter geen bezwaar tegen de order. Het beleid ten aanzien van wapenhandel naar Egypte is onlangs juist versoepeld, omdat Egypte niet meer actief betrokken zou zijn bij de maritieme blokkade van Jemen.

Lees hier de backgrounder verder of download als pdf

Covid-19 en grensbewaking

16 juli 2020 - De nieuwe briefing 'COVID-19 and Border Politics' van Stop Wapenhandel en het Transnational Institute (TNI) bekijkt de gevolgen van de Covid-19-pandemie voor vluchtelingen en migranten, en de verwachte invloed ervan op de markt voor grensbewaking en -controle. Wat zijn de directe gevolgen voor migranten en vluchtelingen die al in kwetsbare situaties leven? Wat betekent het voor mensen die de internationale grenzen oversteken, asiel zoeken en de dodelijke en verraderlijke migratieroutes door regio's, continenten en zeeën bereizen? Hoe worden ze beïnvloed door reacties van regeringen op de uitbraak? En hoe weten militaire en beveiligingsbedrijven hier van te profiteren?

Technologie en onderdrukking, Nederland en Israël in wapenhandel en veiligheidsonderzoek

Persbericht 14-07-2020 – Tussen Nederland en het zeer gemilitariseerde Israël vindt nog steeds wapenhandel en militaire kennissamenwerking plaats, in strijd met het terughoudende Nederlandse wapenbeleid. Dat staat in het rapport “Technologie en onderdrukking; Samenwerking tussen Nederland en Israël in wapenhandel en veiligheidsonderzoek” dat Stop Wapenhandel vandaag publiceert.

Munitiedoorvoer naar Turkije via Nederland ondanks aangescherpt wapenexportbeleid

Persbericht - Amsterdam, 5 juni 2020 – Ondanks een aangescherpt wapenexportbeleid werden op 6 april via de Rotterdamse haven ruim 10 miljoen kogelpatronen uit Tsjechië naar Turkije getransporteerd. Dat blijkt uit recente doorvoerinformatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het betreft kogelpatronen in drie kalibers, voor het overgrote overgrote deel .45 ACP. Nederland heeft op 11 oktober 2019 naar aanleiding van de Turkse inval in Syrië besloten alle lopende vergunningaanvragen aan te houden en geen nieuwe vergunningen af te geven voor militaire goederen of dual-use goederen met militair eindgebruik met eindbestemming Turkije.

Gaat de EU vechten voor vrede of voorbereiden op oorlog? Het kan niet allebei

EUaktive 05/05/2020 - Laëtitia Sédou, projectmedewerker European Network Against Arms Trade (ENAAT) Read in english - Op 24 april, de Internationale Dag voor Multilateralisme en Diplomatie voor Vrede, verklaarde EU Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell dat "de wereld die voortkomt uit deze crisis er heel anders uit zal zien dan de wereld die we kennen" en "zal afhangen van wat we nu doen".

Inhoud syndiceren