Grote Nederlandse wapenexport naar Egypte

In juli heeft de Nederlandse regering het parlement laten weten dat zij toestemming heeft gegeven voor het exporteren van militaire commando, controle en communicatie (C3) systemen en militaire radar naar de marine van Egypte. Waarde: € 114.038.400. Dit is een zeer grote wapendeal voor Nederland (ongeveer 10% van het gemiddelde over de afgelopen 10 jaar).

Covid-19 en grensbewaking

16 juli 2020 - De nieuwe briefing 'COVID-19 and Border Politics' van Stop Wapenhandel en het Transnational Institute (TNI) bekijkt de gevolgen van de Covid-19-pandemie voor vluchtelingen en migranten, en de verwachte invloed ervan op de markt voor grensbewaking en -controle. Wat zijn de directe gevolgen voor migranten en vluchtelingen die al in kwetsbare situaties leven? Wat betekent het voor mensen die de internationale grenzen oversteken, asiel zoeken en de dodelijke en verraderlijke migratieroutes door regio's, continenten en zeeën bereizen? Hoe worden ze beïnvloed door reacties van regeringen op de uitbraak? En hoe weten militaire en beveiligingsbedrijven hier van te profiteren?

Technologie en onderdrukking, Nederland en Israël in wapenhandel en veiligheidsonderzoek

Persbericht 14-07-2020 – Tussen Nederland en het zeer gemilitariseerde Israël vindt nog steeds wapenhandel en militaire kennissamenwerking plaats, in strijd met het terughoudende Nederlandse wapenbeleid. Dat staat in het rapport “Technologie en onderdrukking; Samenwerking tussen Nederland en Israël in wapenhandel en veiligheidsonderzoek” dat Stop Wapenhandel vandaag publiceert. Wapenonderdelen en dual-use goederen uit Nederland komen bij het Israëlische leger terecht, onder meer F-16 en F-35 vliegtuigonderdelen, onderdelen van korvetten en testapparatuur voor tankkoepels. Via Europese onderzoeksprogramma’s als Horizon2020 gaat er voor miljoenen aan subsidie naar de Israëlische wapenindustrie, overheidsinstellingen en sterk gemilitariseerde universiteiten. Hoewel de financiering die Israël ontvangt uitsluitend gericht mag zijn op civiele toepassingen, ontbreekt hierop onafhanklijke controle.

Geen geld voor nieuwe wapens! Teken de oproep

Doe mee! Teken de oproep! Terwijl de media vol staan met berichten over de corona-pandemie, proberen lobbyisten van de wapenindustrie zoveel mogelijk overheidsgeld naar de wapensector toe te harken.

Brussel
In Brussel is een Europees Defensiefonds opgericht, waarmee bedrijven en onderzoeksinstituten nieuwe wapentechnologie willen ontwikkelen. Daarvoor is ruim 9 miljard euro begroot voor de periode 2021-2027. Zo wil de Europese Commissie de wapenindustrie in Europa versterken en een betere exportpositie geven.

Nederland
Ook in Nederland is de wapenindustrie hard aan het lobbyen. Op 20 april, midden in de lockdown, is een wet voor een Defensiematerieelbegrotingsfonds aangenomen. Daarin wordt voor een periode van 15 jaar geld gereserveerd voor wapenaankopen. Volgende regeringen kunnen dan niet meer beslissen dat dit geld eigenlijk anders besteed moet worden, bijvoorbeeld aan zorg of klimaatbeleid. Ook het parlement is met handen en voeten gebonden. Zo is de wapenindustrie gegarandeerd van afzet.

Munitiedoorvoer naar Turkije via Nederland ondanks aangescherpt wapenexportbeleid

Persbericht - Amsterdam, 5 juni 2020 – Ondanks een aangescherpt wapenexportbeleid werden op 6 april via de Rotterdamse haven ruim 10 miljoen kogelpatronen uit Tsjechië naar Turkije getransporteerd. Dat blijkt uit recente doorvoerinformatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het betreft kogelpatronen in drie kalibers, voor het overgrote overgrote deel .45 ACP. Nederland heeft op 11 oktober 2019 naar aanleiding van de Turkse inval in Syrië besloten alle lopende vergunningaanvragen aan te houden en geen nieuwe vergunningen af te geven voor militaire goederen of dual-use goederen met militair eindgebruik met eindbestemming Turkije.

Gaat de EU vechten voor vrede of voorbereiden op oorlog? Het kan niet allebei

EUaktive 05/05/2020 - Laëtitia Sédou, projectmedewerker European Network Against Arms Trade (ENAAT) Read in english - Op 24 april, de Internationale Dag voor Multilateralisme en Diplomatie voor Vrede, verklaarde EU Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell dat "de wereld die voortkomt uit deze crisis er heel anders uit zal zien dan de wereld die we kennen" en "zal afhangen van wat we nu doen".

Position paper EU export control

The European Union is the second largest arms exporter in the world after the US. But although EU member states have agreed on a legally binding Common Position for the Export of Military Goods and Technology, in which the UN Arms Trade Treaty (ATT) is integrated, European weapons are still being sold to countries involved in war or armed conflict or violating human rights. What can we do? Position paper EU export control

De toekomst is nu

De komende maanden worden besluiten genomen met gevolgen op lange termijn voor militaire uitgaven en wapenproductie. De wapenindustrie heeft recentelijk delen van haar productie verplaatst van zwaarden naar ploegscharen om te helpen bij het produceren van de medische apparatuur die nodig is om het coronavirus te bestrijden. Dit is breed uitgemeten door industrie, pers en regeringen. Maar niet alle zwaarden zijn omgesmeed.

Online actiedag 25 maart: War in Yemen - Made in Europe

Op 25 maart duurt de oorlog in Jemen vijf jaar. Volgens de Verenigde Naties de ergste humanitaire crisis ter wereld: door de Saudische zeeblokkade worden meer dan 17 miljoen mensen permanent met hongerdood bedreigd. Deze oorlog is Made in Europe. Europese wapenbedrijven leveren aan de Saudische coalitie en maken winst op oorlog en leed. We roepen op tot een Europees wapenembargo tegen alle leden van de Saudische coalitie.

Inhoud syndiceren