Geen geld voor nieuwe wapens! Teken de oproep

Doe mee! Teken de oproep! Terwijl de media vol staan met berichten over de corona-pandemie, proberen lobbyisten van de wapenindustrie zoveel mogelijk overheidsgeld naar de wapensector toe te harken.

Brussel
In Brussel is een Europees Defensiefonds opgericht, waarmee bedrijven en onderzoeksinstituten nieuwe wapentechnologie willen ontwikkelen. Daarvoor is ruim 9 miljard euro begroot voor de periode 2021-2027. Zo wil de Europese Commissie de wapenindustrie in Europa versterken en een betere exportpositie geven.

Nederland
Ook in Nederland is de wapenindustrie hard aan het lobbyen. Op 20 april, midden in de lockdown, is een wet voor een Defensiematerieelbegrotingsfonds aangenomen. Daarin wordt voor een periode van 15 jaar geld gereserveerd voor wapenaankopen. Volgende regeringen kunnen dan niet meer beslissen dat dit geld eigenlijk anders besteed moet worden, bijvoorbeeld aan zorg of klimaatbeleid. Ook het parlement is met handen en voeten gebonden. Zo is de wapenindustrie gegarandeerd van afzet.

Meer dan 10.000 mensen vragen EU te stoppen met gebruik Israëlische drones tegen migranten

15 juni 2020 - Meer dan 10.000 burgers uit heel Europa en daarbuiten hebben een petitie ondertekend voor een einde aan een dronesovereenkomst tussen de European Maritime Safety Agency (EMSA) en het grootste militaire bedrijf van Israël, Elbit Systems. EMSA least via het Portugese bedrijf CeiiA twee Hermes 900 ‘killer drones’. De deal van € 59 miljoen is in november 2018 gestart en moet de komende maanden worden verlengd. De ondertekenaars eisen ook dat de EU-lidstaten het gebruik van deze drones in hun luchtruim weigeren.

Munitiedoorvoer naar Turkije via Nederland ondanks aangescherpt wapenexportbeleid

Persbericht - Amsterdam, 5 juni 2020 – Ondanks een aangescherpt wapenexportbeleid werden op 6 april via de Rotterdamse haven ruim 10 miljoen kogelpatronen uit Tsjechië naar Turkije getransporteerd. Dat blijkt uit recente doorvoerinformatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het betreft kogelpatronen in drie kalibers, voor het overgrote overgrote deel .45 ACP. Nederland heeft op 11 oktober 2019 naar aanleiding van de Turkse inval in Syrië besloten alle lopende vergunningaanvragen aan te houden en geen nieuwe vergunningen af te geven voor militaire goederen of dual-use goederen met militair eindgebruik met eindbestemming Turkije.

Gaat de EU vechten voor vrede of voorbereiden op oorlog? Het kan niet allebei

EUaktive 05/05/2020 - Laëtitia Sédou, projectmedewerker European Network Against Arms Trade (ENAAT) Read in english - Op 24 april, de Internationale Dag voor Multilateralisme en Diplomatie voor Vrede, verklaarde EU Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell dat "de wereld die voortkomt uit deze crisis er heel anders uit zal zien dan de wereld die we kennen" en "zal afhangen van wat we nu doen".

Position paper EU export control

The European Union is the second largest arms exporter in the world after the US. But although EU member states have agreed on a legally binding Common Position for the Export of Military Goods and Technology, in which the UN Arms Trade Treaty (ATT) is integrated, European weapons are still being sold to countries involved in war or armed conflict or violating human rights. What can we do? Position paper EU export control

De toekomst is nu

De komende maanden worden besluiten genomen met gevolgen op lange termijn voor militaire uitgaven en wapenproductie. De wapenindustrie heeft recentelijk delen van haar productie verplaatst van zwaarden naar ploegscharen om te helpen bij het produceren van de medische apparatuur die nodig is om het coronavirus te bestrijden. Dit is breed uitgemeten door industrie, pers en regeringen. Maar niet alle zwaarden zijn omgesmeed.

Online actiedag 25 maart: War in Yemen - Made in Europe

Op 25 maart duurt de oorlog in Jemen vijf jaar. Volgens de Verenigde Naties de ergste humanitaire crisis ter wereld: door de Saudische zeeblokkade worden meer dan 17 miljoen mensen permanent met hongerdood bedreigd. Deze oorlog is Made in Europe. Europese wapenbedrijven leveren aan de Saudische coalitie en maken winst op oorlog en leed. We roepen op tot een Europees wapenembargo tegen alle leden van de Saudische coalitie.

Podcast: Bette Dam - Media, oorlog en foute vijandsbeelden

Bette Dam stelt dat de westerse media vaak falen bij het objectief controleren van overheden en krijgsmachten. Daardoor werd de taliban, binnen het frame van de war on terror, door westerse overheden en media van potentiële bondgenoot tot te vernietigen vijand gemaakt. Bette beschrijft hoe Afghanistan met brute militaire kracht werd ontwricht, in een oorlog die onnodig was. Luister de podcast op deze website via Soundcloud of abbonneer je op Soundcloud - Spotify - Apple

Let's talk about war

Debate 28 Feb Pakhuis de Zwijger Amsterdam
Security is the religion of our times. Frame any problem as a security problem and military means quickly pop up as the answer. Migration, climate change and poverty are often framed as threats instead of complex social, economic and political questions. The arms industry is pushing this approach.

Inhoud syndiceren