'Arnhems bedrijf Microflown betrokken bij wapenhandel'

De Gelderlander 30 januari 2015 - ARNHEM - Het Arnhemse bedrijf Microflown AVISA is wel degelijk betrokken bij wapenhandel. Dat zegt Ed Bruinvis van het Arnhemse onderzoeksbureau Doca. Doca doet onderzoek naar maatschappelijk verantwoord ondernemen in de regio Arnhem.

Bruinvis reageert daarmee op uitlatingen van Hans-Elias de Bree, directeur van Microflown. Deze verweerde zich woensdag in De Gelderlander tegen soortgelijke beschuldigingen van de stichting Stop Wapenhandel. Volgens De Bree sparen de door Microflown ontwikkelde hoog-technologische sensoren mensenlevens.

Geluiden
De akoestische multimeters van Microflown worden onder meer in de auto- en computerindustrie gebruikt om ongewenste geluiden op te sporen.

De Bree verhult niet dat Microflown een contract heeft met Defensie. Met behulp van de sensoren kan in een gevechtssituatie precies worden vastgesteld waar zich schutters bevinden en van welke wapens ze zich bedienen. Microflown ontkent ook niet dat het bedrijf wapenbeurzen bezoekt.

'Onzin'
Bruinvis: "Het argument van De Bree dat met zijn producten mensenlevens te redden zijn, is onzin. De supergevoelige sensoren zijn niets anders dan een volgende ronde in de wapenwedloop."