Demonstranten wapenbeurs: 'Take the toys from the boys'

Het Parool. Jesse Beentjes 22 juni 2016 - "Wapenhandel schande, bloed aan jullie handen!" Aan de oever van de grote vijver in het Beatrixpark hebben zich woensdagavond zo'n vijftig mensen verzameld om tegen de maritieme wapenbeurs MAST in de RAI te protesteren.

Aan de andere kant, bij Strand Zuid, is een feestje aan de gang voor bezoekers en handelaren van die beurs. Mannen, voornamelijk in overhemd, drinken een biertje, met frontaal uitzicht op de fluitende en schreeuwende demonstranten. "De één zijn dood, de ander zijn brood," staat te lezen op een van de spandoeken die de demonstranten bij zich hebben. Hoewel het onderwerp serieus is, is de sfeer gemoedelijk. De zon staat laag, gouden licht valt door de boomtoppen en iedere vorm van oorlog lijkt ver, heel ver weg.

(..)

Lees verder op Het Parool

Kamervragen
De afgelopen dagen was er veel te doen over de wapenbeurs. Er zijn Kamervragen gesteld, en de gemeenteraad debatteert woensdagavond over de vraag of er in de toekomst nog wel wapenbeurzen gehouden mogen worden in de RAI, aangezien de gemeente een aandeel heeft van vijfentwintig procent in het congrescentrum. "Het is goed om te zien dat er aandacht voor het onderwerp is ontstaan," zegt Guido. "Dat mag ook wel: er zijn zoveel landen vertegenwoordigd op de beurs die op dit moment in oorlog zijn."

Na een uur spandoekzwaaien en leuzen scanderen ("Take the toys from the boys!") houden de demonstranten het voor gezien. "Laten we een ijsje gaan eten," roept Wendela de Vries van Stop Wapenhandel door de megafoon. "Een raketje, bijvoorbeeld."

..