Spoeddebat en Kamervragen over wapenbeurs in de RAI

Het Parool, David van Unen, 20 juni 2016 - GroenLinks en de SP in de gemeenteraad hebben een spoeddebat aangevraagd over Maritime/Air Systems & Technologies (MAST), de wapenbeurs die dinsdag begint in de RAI. In de Tweede Kamer stellen D66, SP en PvdA Kamervragen. (...) Lees meer in Het Parool

"Kunt u verklaren waarom de Saoedi's zijn uitgenodigd voor het bijwonen van een wapenbeurs in Nederland terwijl sprake is van schending van humanitair oorlogsrecht door Saoedi-Arabië in Jemen en de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië onverminderd slecht is?" Sjoerd Sjoerdsma (D66) in zijn schriftelijke vragen

Verder staan delegaties uit landen als Turkije en Qatar, maar ook Frankrijk, de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië op de gastenlijst. Over die laatste is in Den Haag een vijftal Kamervragen gesteld, onder meer door Sjoerd Sjoerdsma (D66).

GroenLinks en SP zijn unaniem in hun standpunt dat de RAI daar, met de gemeente Amsterdam als aandeelhouder, geen podium voor zou moeten zijn.

Hoewel het inmiddels te laat is om nog voor de MAST te gaan liggen, hoopt GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink dergelijke evenementen in de toekomst buiten een gemeentelijke deelneming te houden, maar het liefst uit de gehele stad.

De laatste keer
Met collega Tiers Bakker (SP) bereidt hij voor aanstaande woensdag een motie voor. "We willen dit direct breder agenderen en in de toekomst strenger kunnen zijn op wat wel- en niet in Amsterdam georganiseerd wordt."

We proberen enerzijds de wapenhandel uit Saoedi-Arabië aan te pakken en anderzijds worden ze hier uitgenodigd op een beurs. Wat mij betreft is dit echt de laatste keer."

De RAI zegt in een reactie een platform te willen zijn voor de meest uiteenlopende sectoren. "Zolang de openbare orde en wetgeving niet in het geding zijn, zijn evenementen bij ons welkom", zegt een woordvoerder. Aandeelhouders, en dus ook de gemeente Amsterdam, zijn volgens hem echter altijd welkom onderwerpen aan te kaarten. "Als Amsterdam met ons van gedachte wil wisselen, is men van harte welkom."

Het gemeentebestuur laat weten zich vooralsnog te onthouden van commentaar. "Er is een actualiteit aangemeld en daar bereiden wij ons op voor", zegt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan. "Woensdag zullen wij tijdens de raadsvergadering met een reactie komen."