Nederlandse wapenexport groeit fors

Spits, 09-11-10. Postpakketjes uit Jemen komen inmiddels ons land niet meer in, maar intussen blijft een exportvergunning voor defensiematerieel van de Nederlandse overheid nog steeds geldig.

[...]

Dit staat in het jaarverslag van de Campagne tegen Wapenhandel (CtW), dat vandaag verschijnt. [...]

Volgens onderzoeker Frank Slijper van de CtW staat het leveren van defensiematerieel aan landen die in een burgeroorlog verwikkeld zijn, op gespannen voet met de Europese gedragscode voor wapenleveranties. "Nederland heeft nota bene gezegd dat Jemen dit binnenlandse conflict politíek moet oplossen. Intussen is het leveren van militaire goederen aan dat land blijkbaar geen probleem."

[...]

http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2010/11/nederlandse_wapenexport_groeit.html
 

=========================================================

Export wapens blijft toenemen

Uitgegeven: 9 november 2010 07:56
Laatst gewijzigd: 9 november 2010 10:03


GRONINGEN - Nederland exporteerde vorig jaar voor 1,41 miljard euro aan wapens. Dat is een stijging van 12 procent ten opzichte van 2008.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Campagne tegen de Wapenhandel (CtW) dat dinsdag verscheen.

[...]

''Hoewel het Nederlandse wapenexportbeleid een kritische blik op de mensenrechtensituatie en interne en regionale spanningen in het land van bestemming vereist, is dat geen beletsel voor verkopen aan duidelijk problematische bestemmingen als Egypte, Jemen, Pakistan en Saoedi-Arabië'', zo stelt CtW.

Hoogste tijd

Volgens de organisatie is daarom het de hoogste tijd dat Nederland veel terughoudender optreedt bij het toekennen van vergunningen voor de uitvoer van wapens. ''In tegenspraak met de geest van het beleid gaan nog altijd grote hoeveelheden wapens naar dictaturen, conflictgebieden en ontwikkelingslanden”, aldus een woordvoerder.

[...]

Oorlogsschepen

Volgens CtW is Marokko, dat voor 555 miljoen euro drie oorlogsschepen kocht, de belangrijkste bestemming. Andere grote afnemers zijn de volgens de organisatie de VS (178 miljoen), Duitsland (149 miljoen), Canada (85 miljoen) en Turkije (66 miljoen).

http://www.nu.nl/binnenland/2374520/export-wapens-blijft-toenemen.html

======================================================

Nederlandse wapenhandel in de lift
(Novum) - De verkoop van wapens uit Nederland is vorig jaar opnieuw gestegen. Er werd voor 1,41 miljard euro aan wapens geëxporteerd. Dat is twaalf procent meer dan het record dat een jaar eerder werd gevestigd. Dat meldt de Campagne tegen Wapenhandel, die onderzoek naar de verkopen heeft gedaan.

[...]

Volgens de Campagne tegen Wapenhandel is de groei onder meer toe te schrijven aan de export van nieuwe marineschepen van scheepswerf Damen Schelde in Vlissingen aan Indonesië en Marokko. Ook de verkoop van afgestoten Defensiematerieel als tanks, fregatten en F-16s droeg bij aan de hogere exportwaarde.

De Campagne tegen Wapenhandel is een lobbyorganisatie tegen wapenverkoop. De organisatie vindt dat Nederland veel terughoudender moet zijn bij het toekennen van wapenexportvergunningen. Volgens de organisatie gaan nog altijd veel wapens naar dictaturen, conflictgebieden en ontwikkelingslanden.

Uitgegeven op Dinsdag 09 november 2010 om 11:01:31


http://binnenland.nieuws.nl/617543/nederlandse_wapenhandel_in_de_lift