Particuliere militaire sector in Nederland groeit

Volkskrant - Merijn Rengers - 11 januari 2011. Amsterdam - De particuliere militaire sector in Nederland is sterk in opkomst. Steeds meer bedrijfjes, veelal geleid door oud-militairen, bieden (para)militaire diensten aan op de Nederlandse markt. De grootste groeimarkten zijn vuurwapentrainingen in Israël en de beveiliging van schepen tegen piraterij.

Dat concludeert onderzoeker Mark Akkerman van de Campagne tegen Wapenhandel in het maandag verschenen rapport 'De opkomst van de nieuwe huurling'.

[...]

In Nederland zijn er geen grote bedrijven actief op deze markt, concludeert Akkerman. Wel zijn kleine militaire bedrijfjes sterk in opkomst. Zo turfde Akkerman veertien jonge beveiligingsbedrijven die in het buitenland vuurwapencursussen en anti-terrorisme trainingen aanbieden.

[...]

Akkerman heeft grote bedenkingen tegen de opmars van beide soorten militaire bedrijven. "Deze bedrijfjes proberen het wettelijk verbod op het gebruik van wapens te omzeilen. Meestal worden ze gerund door voormalige commando's en mariniers. Een groot probleem is bijvoorbeeld de aansprakelijkheid. Over wat legers en soldaten mogen, is heel veel vastgelegd, maar dat geldt veel minder voor huurlingen."

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/1790846/2011/01/11/Particuliere-militaire-sector-in-Nederland-groeit.dhtml