Helft gifgas Irak kwam uit Nederland

(BNR - 14 november 2008)

De helft van alle gifgasleveringen aan de Irakese oud-dictator Sadam Hoessein kwam van Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit een tot voor kort geheim rapport van de Verenigde Naties. Met de gifgassen werden misdaden tegen de menselijkheid gepleegd, waaronder de moord op vijfduizend Irakese Koerden in de jaren tachtig.

Naast de tot zeventien jaar cel veroordeelde zakenman Frans van Anraat worden bedrijven als Melchemie Holland en KBS genoemd op een lijst met bankgaranties voor de aanschaf van grondstoffen het chemische oorlogsvoeringsprogramma van Saddam Hoessein.

Het gifgas werd door Saddam ingezet tijdens de oorlog met Iran in de jaren tachtig en tegen de eigen bevolking. In het Koerdische stadje Halabja in Noord-Irak stikten op 16 maart 1988 vijfduizend mensen in een mengsel van mosterd- en zenuwgassen.

Frank Slijper van het comité Campagne tegen Wapenhandel roept de Tweede Kamer op een parlementair onderzoek in te stellen.  Toenmalig staatsecretaris Frits Bolkestein van Economische Zaken gaf indertijd toestemming voor leveringen van grondstoffen die ook gebruikt konden worden voor de productie van gifgas.

Audio:
- SP-Kamerlid Krista van Velzen
- Frank Slijper van Campagne tegen Wapenhandel