"Bolkestein betrokken bij chemicaliënleveranties"

(Azady - 6 oktober 2007)

Afgelopen donderdag sprak Frank Slijper, activist van de Campagne tegen Wapenhandel, in Amsterdam kort over de Nederlandse betrokkenheid bij de levering van chemicaliën aan Saddam. Volgens Frank Slijper was de oud-partijleider van de VVD betrokken bij de wapenhandel met Saddam.

Dit kwam ter sprake tijdens de lezing “A Poisonous Affair”, dat ging over een nieuw boek van Joost Hilterman over de Westerse betrokkenheid bij de genocide tegen Koerden, in Oudemanhuispoort in Amsterdam. Hierbij interviewde de Nederlandse journalist Joris Luyendijk, Joost Hilterman over zijn nieuwe boek. Frank Slijper zei dat Bolkestein ‘een bijzondere rol speelde’ in de genocide tegen Koerden.. In 1983 sloot Bolkestein namelijk een handelsakkoord met de Irakezen. Dit zou duidelijk zijn geworden uit documenten.

Nederland werd echter op het matje geroepen door Amerika, maar Frits Bolkestein probeerde toch nog chemicaliën te leveren aan Irak. “Het Ministrie van Buitenlandse zaken wilde een aantal chemicaliën op een verbodslijst zetten om niet meer te leveren aan Iran en Irak. Maar Frits Bolkenstein heeft dit tegengewerkt,” zei Frank Slijper. “Onder druk van Bolkenstein zijn de oorspronkelijk 22 verboden chemicaliën, naar 11 tot 12 verboden chemicaliën gebracht.” Maar volgens Frank Slijper was niet alleen Nederland hierbij betrokken. “Dit is wel parallel aan veel westerse landen, die liever de andere kant op keken wegens handelsbelangen.”

Joost Hiltermanm, die werkzaam is bij de ICG, de International Crisis Group, benadrukte dat het “duidelijk was dat deze wapens alleen maar gebruikt konden worden voor het maken van chemische wapens, niet voor het schoonmaken van zwembaden.” Ook zou Nederland op de hoogte zijn van deze kwestie, maar dit werd pas bekend toen er juridisch onderzoek kwam.

Voor meer informatie kunt het bestand Nederland en de chemische wapens van Irak raadplegen.