EU-subsidies maken oorlogsvliegtuigen nog dodelijker

IPS, BRUSSEL, 21 juni 2010. EU-subsidies die de impact van de luchtvaart op de klimaatwijziging moeten verminderen, kunnen oorlogsvliegtuigen helpen ontwikkelen  die nog dodelijker zijn dan die van vandaag. Dat hebben functionarissen in Brussel toegegeven.

[...]

"Ik begrijp niet hoe Israëlische wapenbedrijven geld uit Brussel krijgen voor hun onderzoek", zegt Frank Slijper van de Nederlandse Campagne tegen Wapenhandel. "Dit is echt een zeer vreemde situatie. Voor zover ik weet, doet de IAI weinig zaken in de burgersector, het is gewoon een wapenbedrijf. IAI heeft in het Midden-Oosten een duidelijke en rechtstreekse bijdrage geleverd tegen de Palestijnen en Libanezen."

Minder lawaai
Behalve een lagere uitstoot van broeikasgassen wil Clean Sky ook een lager verbruik en minder lawaai. Dat maakt het verleidelijk voor wapenbedrijven, zegt Slijper. "Meestal zegt men dat het omgekeerd werkt: subsidies die bestemd zijn voor Europees onderzoek voor militaire vliegtuigen, hebben een spin-offeffect op het onderzoekswerk voor de burgerluchtvaart. Maar dit zou een voorbeeld kunnen zijn van hoe subsidies voor milieuvriendelijker vliegen uiteindelijk ook de militaire sector ten goede komen. Hoe stiller vliegtuigen zijn, hoe dichter ze het doelwit dat ze moeten bombarderen, kunnen naderen zonder opgemerkt te worden."

[...]