Nederland bedreigd door eigen wapens?

rnw.nl, 23 november 2010 door John Tyler - Vier fregatten van Italiaanse makelij zetten midden in de nacht koers vanuit het Venezolaanse Puerto Cabello.

[...]

Toetsing
Daar ligt nu juist het probleem, vindt onderzoeker Frank Slijper van de Campagne tegen de Wapenhandel. Volgens hem houdt de regering zich lang niet altijd aan zijn eigen regels. 'Wij vinden dat er vaak niet goed wordt omgegaan met criteria waaraan wapenexport getoetst moet worden.'

De regelgeving is soms niet meer dan een 'schaamlap', zegt Slijper. In een recent rapport, 'Rhetoric or Restraint', maakt de Campagne de balans op van Europese landen die de exportregels aan hun laars lappen. Bijvoorbeeld de regel dat wapenhandel de stabiliteit in een regio niet mag ondermijnen.

Vijand
Bij het contract van Thales, zegt Slijper, is er wel degelijk sprake van het mogelijk ondermijnen van de stabiliteit in de regio. Omdat het eraan bijdraagt de militaire slagkracht van Venezuela disproportioneel te verhogen in vergelijking met de andere landen.

Daarnaast speelt er een ander, nog fundamenteler principe: het is altijd dom om je eigen potentiële vijand van wapens te voorzien. 'Het is een rare situatie', zegt Slijper. 'Nederland levert in dit geval de wapens waarmee het op termijn mogelijk zelf om de oren geschoten kan worden.'

[...]

http://www.rnw.nl/nederlands/article/nederland-bedreigd-door-eigen-wapens