'Waarde Nederlandse wapenexport op recordhoogte'

De Pers, 11 november 2009. De waarde van de Nederlandse wapenexport is vorig jaar gestegen naar een recordhoogte van 1,25 miljard euro. Dat concludeert de Campagne tegen Wapenhandel in een woensdag verschenen analyse.

Nederland houdt zich volgens onderzoeker Frank Slijper nog steeds niet aan Europese criteria voor wapenexport. Zo werden vorig jaar ondanks conflicten en mensenrechtenschendingen in die landen wapens geëxporteerd naar Pakistan, Saoedi-Arabië en Jemen.

Er is altijd onenigheid of men zich aan de criteria heeft gehouden of niet, stelt Slijper. Zo is afgesproken geen wapens door te voeren naar landen met een intern conflict. "Pakistan bombardeert zijn eigen dorpen, maar omdat het een bondgenoot is tegen het terrorisme mogen er toch wapens heen."

In de top tien van grootste wapen exporterende landen zakte Nederland van de vijfde naar de zesde plaats. De top vijf was de afgelopen jaren hetzelfde, met Amerika op de eerste plaats, gevolgd door Rusland, Duitsland, Frankrijk en Engeland.

Wapentransporten van bondgenoten naar conflictgebieden die een tussenstop maken op Schiphol worden volgens Slijper blind doorgelaten. Ook als ze zijn bestemd voor landen waar Nederland niet aan zou leveren. "Twee Tsjechische wapentransporten met onder meer twintigduizend geweren voor Sri Lanka werden bijvoorbeeld niet tegengehouden."

Ook werd vorig jaar eind juni een massale vracht Amerikaanse munitie voor Georgië doorgelaten. Even later begon de oorlog tussen Georgië en Rusland.

De wapenexport is de laatste jaren gestaag toegenomen. Dat komt onder meer doordat F-16 gevechtsvliegtuigen aan Chili en Jordanië zijn verkocht, tanks naar Canada en Portugal zijn gegaan en fregatten een nieuwe haven vonden in Chili, Portugal en België.

"Nederland houdt een dubieuze reputatie hoog als grote wapenexporteur" vindt Slijper. Winst weegt volgens hem vaak zwaarder dan mensenrechten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon niet direct reageren.

http://www.depers.nl/binnenland/352169/Recordwaarde-Nederlandse-wapenexp...