Wapens en veiligheid - De podcast

Problemen als terrorisme, klimaat en migratie worden vaak geframed als veiligheidsproblemen. Dan ligt de inzet van wapens al snel voor de hand als oplossing. Er wordt voorbij gegaan aan oorzaken, die vaak complex en dieperliggend zijn.

Leidt de inzet van wapens op de lange termijn wel tot meer veiligheid? We moeten die vraag niet alleen aan zogenaamde 'veiligheidsexperts' overlaten. In een serie podcasts en meet-ups gaat Benjamin van Stop Wapenhandel het uitzoeken.

Luister de podcast op deze pagina. Wil je mee praten en denken over het onderwerp van de podcast, kom dan naar de aansluitende meet-up.

Podcast 2 - De wapenlobby en de militarisering van de Europese Unie. Een gesprek met Bram Vranken, auteur van “Beveilig de winst. Hoe de wapenindustrie het Europees defensiebeleid kaapt”.

Abonneer je op de podcast via Spotify, Stitcher

Meet-up 22 november Cafe Utopie i.s.m. Haagse Mug en Niet in mijn Naam, Den Haag, Waldeck Pyrmontkade 116, aanvang 19.30 uur. Bram Vranken (Vredesaktie) vertelt over onderzoek en actie en de lobby van de Europese wapenindustrie in Brussel. Benjamin Baars (Stop Wapenhandel) over de rol van Nederlandse bedrijven en Maarten Bokhorst (niet in mijn Naam) over protest en acties. https://www.facebook.com/events/576960816379651/

Lees verder voor de andere podcasts en meet-ups

Podcast 1 - Dubbel verdienen: wapenexport en grensbewaking. Een gesprek met Linda Polman, auteur van “Niemand wil ze hebben” over vluchtelingenbeleid sinds 1938. Meet-up 10 november mmv Mark Akkerman (Stop Wapenhandel) en Anne Dekker (SeaWatch)

Podcast 3 - (online 26 november) Oorlog tegen klimaat. De krijgsmacht als gewapende arm van de fossiele industrie. Een gesprek met Wendela de Vries, auteur van “Fossiele oorlogen, wapenhandel en klimaatverandering”

Meet-up vrijdag 6 december Pakhuis de Zwijger Amsterdam, Piet Heinkade 179, aanvang 20.00 uur. Meer informatie https://dezwijger.nl/programma/oorlog-tegen-klimaat

Wat is de impact van de wapenindustrie op klimaatverandering, exploitatie en vervuiling? De wapenindustrie speelt van oudsher een grote rol bij het winnen van grondstoffen als olie en het exploiteren van land. Op welke manier zorgt deze industrie ervoor dat westerse bedrijven en landen toegang krijgen tot grondstoffen? In hoeverre is deze industrie vervolgens betrokken bij schending van lokale mensenrechten? En wat zijn de koloniale en neokoloniale verhalen die deze industrie legitimeren? is een duurzame wereld wel mogelijk zonder eerst een goede vredesbeweging op te bouwen? Ten slotte, hoe vervuilend is de militaire industrie voor het milieu en is hier ook voldoende kennis over? We gaan het gesprek aan met onderzoekers, activisten en organisaties die zich buigen over deze vraagstukken.

Podcast 4 - (online januari 2020) Toekomst van de veiligheid. Alternatieven voor Westers interventiebeleid. Een gesprek met Ludo de Brabander, auteur van “Oorlog zonder grenzen” Meet-up: NNB

 

 

 

 

 

 

 

 

werkt dat?