Wie we zijn en wat we doen

Stop Wapenhandel is een onafhankelijke vredesorganisatie en doet sinds 1998 onderzoek naar wapenhandel en wapenindustrie in Nederland, in Europa en soms in groter internationaal verband. We voeren actie en publiceren artikelen en rapporten. Stop Wapenhandel wil een verbod op wapenexport naar ondemocratische regimes en conflictgebieden. Oorlog moet geen geen verdienmodel zijn. We onderzoeken hoe de lobby van de wapenindustrie het beleid beïnvloedt. We protesteren tegen wapenbeurzen en de financiering van productie door de Europese Unie. Samen met het European Network Against Arms Trade proberen we de Nederlandse en Europese controle op wapenexport te versterken.

We hebben u nodig!

Stop Wapenhandel is een egalitaire organisatie met een klein betaald team. We worden ondersteund door vrijwilligers en een bestuur dat meedenkt op hoofdlijnen. Giften zijn onze belangrijkste bron van inkomsten en garanderen onze onafhankelijkheid. Stop Wapenhandel krijgt geen overheidssubsidie. De lobby van de wapenindustrie heeft veel geld. Wij hebben u nodig!

Help mee, geef nu!

Geef op IBAN NL11 TRIO 0390 407 380 of doneer online

Nieuwe plannen in het Beleidsplan 2023

2021 – 2022

Stop de oorlog in Oekraïne – Elke maandag protesteren we bij het Russisch Handelsagentschap (Museumplein 13 Amsterdam van 18 tot 19h) tegen de oorlog in Oekraïne, tegen verhoging van de wapenbudgetten en tegen nieuwe kernwapens in Europa. Met het Vredeskoor Amsterdam-West, dichters en muziek, en sprekers uit allerlei delen van de samenleving. Samen met Stop de Oorlog Amsterdam

Actie, debat en demonstraties tegen de oorlog

Op 24 februari protesteerden vredes-en klimaatactivisten tegen een voorgenomen wapenbeurs voor klimaatvriendelijk wapentuig. Daarna gingen we door naar de Russische Ambassade, en sloten ons aan bij Oekraïners en Russen die protesteerden tegen Poetin’s agressie. Een week later hield Stop Wapenhandel een toespraak bij de grote demonstratie op de Dam. Met Extinction Rebellion protesteerden we bij Gazprom tegen de import van Russische olie die de oorlog financiert. Het hoofdkantoor van Gazprom is inmiddels gesloten. En we spraken bij debatten in Den Haag, Leeuwaren en Nijmegen.

Onderzoek

In een Russische pantservoertuig in Boetsja is technologie gevonden van wapenbedrijf Thales. Thales levert ook voor de Nederlandse regering wapens aan Oekraïne. Stop Wapenhandel publiceerde hierover.

De westerse wapenindustrie is de grote winnaar van de oorlog in Oekraïne. De aandelenkoersen van wapenbedrijven zijn fors gestegen. Militaire budgetten worden verhoogd, en ze waren al erg hoog. In 2021 bedroegen de wereldwijde militaire uitgaven 2,1 biljoen dollar. Daarvan werd 55% uitgegeven door lidstaten van de NAVO. China gaf 14% uit en Rusland 3%. Stop Wapenhandel schrijft een briefing over de verhoging van de Europese militaire uitgaven n.a.v. de Oekraïne-oorlog.

Wapens, klimaat en krijgsmacht – Sinds 2021 organiseert Stop Wapenhandel activiteiten rond wapens, klimaat en krijgsmacht. Tijdens de VN klimaatconferentie in Glasgow organiseerden we bijeenkomsten op de schaduwconferentie. In Nederland gaven we een workshop op het Klimaatweekend van Youth for Climate en Code Rood en – samen met OxfamNovib – op de landelijke conferentie van de Klimaatcoalitie. Op 19 juni 2022 organiseert Stop Wapenhandel een Vredesblok tijdens de klimaatdemonstratie in Rotterdam.

Proces wapenexport naar Egypte – Samen met andere organisaties hebben we de Nederlandse Staat voor de rechter gedaagt wegens een wapenexportvergunning naar Egypte, een land met een militair regime en een zeer slechte mensenrechtenreputatie. In eerste instantie oordeelde de rechter dat de Staat handelingsvrijheid heeft, ook bij export naar mensenrechtenschenders. Hiertegen hebben we hoger beroep aangetekend. Uitspraak Hoger Beroep 31 mei 2022

Militarisering en bewapening van grensbewaking – Door oorlog, gebrek aan kansen en verslechterd leefmilieu raken steeds meer mensen op drift. Het militariseren van grenzen lost het migratieprobleem niet op. Wel dwingt het mensen om tot steeds gevaarlijkere migratieroutes. Grensbewaking is een verdienmodel van de militaire industrie. De onderzoeksrapporten van Stop Wapenhandel worden gebruikt door journalisten in binnen- en buitenland als bron voor artikelen en programma’s.

Atlas van de Wapenmacht – Met het wetenschappelijk bureau van de SP schreven we de Atlas van de Wapenmacht, over wapenproductie en kernwapens in Nederland.

A militarised Union – Met het European Network Against Arms Trade (ENAAT) schreven we een brochure over de toenemende invloed van de militaire industrie op het Brussels beleid.

Wapens brengen geen vrede. – Om oorlog te voorkomen moet je andere dingen doen dan bewapenen. Samen met Kerk en Vrede en het Platform Inclusieve Veiligheid publiceren we hierover de folder Aan Vrede Moet Je Bouwen.