17 april 2008 protest tegen besloten briefing over JSF in Tweede Kamer

Op 17 april kwam de Executive Vice President van wapengigant Lockheed Martin in een besloten zitting aan de Tweede Kamer vertellen over de JSF. Wij protesteerden voor de deur van het Kamergebouw.

Als reactie hierop ontvingen we uitnodigingen van de fracties van GroenLinks, SP en PvdA om onze visie op de JSF te komen uiteenzetten.

Verslag van de demonstratie onder meer in De Pers, op radio KRO Dingen die Gebeuren en op radio VPRO Argos een debat over de Nederlandse rol bij de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter met Mariko Peters, Groen Links en Frank Slijper, Campagne tegen Wapenhandel.

Persaankondiging – Campagne tegen Wapenhandel

Wat moet die wapenhandelaar in ons parlement?

17 april protest tegen besloten briefing over JSF in Tweede Kamer

Amsterdam, 14 april 2008 — Op 17 april komt Tom Burbage, Executive Vice President van Lockheed Martin, in een besloten zitting aan de Tweede Kamer vertellen over de Joint Strike Fighter (JSF), de beoogde opvolger van de F16. Lockheed Martin is een van de grootste wapenfabrikanten ter wereld en bouwer van de JSF. De Campagne tegen Wapenhandel vindt het erg vreemd dat een wapenhandelaar in de Tweede Kamer over zijn product mag komen vertellen, en dan ook nog eens achter gesloten deuren. Daarom organiseert zij van 12.00 tot 13.00 uur een protest met spandoek voor de deur van het Kamergebouw, onder het motto ‘Wat moet die wapenhandelaar in ons parlement?’. Dezelfde vraag is per brief gesteld aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Defensie.
 
Over de aanschaf van de JSF is nog geen besluit genomen, en er zijn nog veel vragen onbeantwoord. Waarom krijgt de JSF een kernwapentaak, terwijl de minister van Buitenlandse Zaken recent heeft verklaard alle kernwapens te willen afschaffen? Hoe denken regering en parlement met een zwaarbewapende bommenwerper vredesmissies en wederopbouw te steunen? Wat is het nut van gevechtsvliegtuigen als je soldaten vooral last hebben van bermbommen? Dit soort vragen zouden regering en parlement eerst moeten beantwoorden, voordat ze zich verder committeren aan een peperduur vliegtuig dat volgens de Amerikaanse Rekenkamer een groot fiasco dreigt te worden.
 
Het bevreemdt de Campagne tegen Wapenhandel dat de bevolking blijkbaar niet mag weten welke informatie het parlement over de JSF krijgt. Het bevreemdt de Campagne tegen Wapenhandel ook dat het parlement zich op die manier laat informeren door een zeer belanghebbende partij. Het is nog steeds onduidelijk waarom Nederland aan de veel te dure JSF moet deelnemen. Die deelname is vooral bedoeld om de Nederlandse wapenindustrie te steunen, en de luchtmacht de zo vurig gewenste Amerikaanse straaljagers te kunnen geven. Met open democratische besluitvorming heeft het in elk geval niets te maken.  Daarom vragen wij politiek Den Haag: ‘Wat moet die wapenhandelaar in ons parlement?