23 april protest tegen investeringen ABP in kernwapens – picketline bij deelnemersbijeenkomst in Amsterdam

Persbericht – Amsterdam, 23 april 2014 – Campagne tegen Wapenhandel voerde op 23 april een kleinschalige actie tegen investeringen van pensioenfonds ABP in kernwapenbedrijven. Voor de deur van Hotel Casa 400 in Amsterdam (Eerste Ringdijkstraat 4), waar die avond een deelnemersbijeenkomst plaatsvindt met ABP-bestuurders, is met spandoek en flyers opgeroepen deze investeringen te beëindigen. Bezorgde ABP-deelnemers hebben tijdens de bijeenkomst vragen stellen aan het bestuur.

Vorige week werd bekend dat ABP fors meer is gaan investeren in kernwapenbedrijven. Ten opzichte van een jaar geleden stegen de beleggingen met 35% tot bijna 1,1 miljard euro. Tegen het eigen beleid in heeft ABP ook het bedrijf Larsen & Toubro in de aandelenportefeuille opgenomen. Larsen & Toubro ontwikkelt nieuwe kernwapenonderzeeërs voor India, dat buiten het Non-Proliferatieverdrag (NPV) om over kernwapens beschikt.

“Kernwapens zijn de meest vernietigende wapens die er zijn. Veel mensen willen niet dat hun pensioengeld wordt belegd in bedrijven die bij dat soort wapens betrokken zijn, zo wees ook een enquete van EenVandaag afgelopen januari uit”, zegt Wendela de Vries van Campagne tegen Wapenhandel. “Waar veel pensioenfondsen kernwapens inmiddels uitsluiten, trekt ABP zich echter niets aan van de wens van haar eigen deelnemers. Voldoende reden om met dit protest nogmaals onder de aandacht van het ABP-bestuur te brengen dat beleggen in kernwapens niet door de beugel kan.”