‘Verkoop korvetten aan Indonesië mag niet’

‘Verkoop korvetten aan Indonesië mag niet’

vr 3 jun 2005, telegraaf.nl

BRUSSEL – De verkoop van twee Nederlandse korvetten aan Indonesië leidt tot discussie in het Europees Parlement. “De order voor de schepen moet onmiddellijk worden gestopt”, vindt de Spaanse europarlementariër Raül Romeva, die namens zijn 731 collega’s wapenverkopen volgt.

“Nederland schendt de gedragscode die wapenleveringen verbiedt aan onstabiele regio’s. Indonesië gebruikte soortgelijke schepen in 2003 tegen inwoners van Atjeh”, aldus de Spanjaard vrijdag.

Het europarlement kan de levering formeel niet tegenhouden, maar kan wel een politiek signaal geven. Het rapport van Romeva zal steun krijgen van Max van den Berg. De PvdA-leider in het europarlement is kritisch over de levering. ” Voor je het weet gebruikt Indonesie de schepen toch tegen de eigen inwoners” , zegt Van den Berg, die deze maand Atjeh bezoekt. “Het lijkt wel of de mensenrechten voor zondags zijn, en de koophandel voor doordeweeks.”

Hij vindt het jammer dat Europa en de VS veel wapens leveren aan conflictgebieden: “Later moeten we dan weer vredesmissies betalen tegen mensen met onze wapens.”

In Nederland was de korvettenkwestie een klein jaar geleden al onderwerp van discussie. In januari 2004 sloot de Indonesische overheid een voorlopig contract met scheepswerf De Schelde voor de bouw van twee korvetten met de optie om later op een Indonesische werf nog eens twee schepen te mogen bouwen.

Het kabinet ging een maand later akkoord met de levering, ondanks fel verzet van de oppositiepartijen SP en GroenLinks. De vrees dat de schepen gebruikt zullen worden tegen de eigen bevolking in bijvoorbeeld de opstandige provincie Atjeh, werd uiteindelijk niet waarschijnlijk geacht. “De korvetten zijn te klein voor troepentransport en de bewapening is niet geschikt voor het uitvoeren van bombardementen op landdoelen”, aldus minister Bot van Buitenlandse Zaken destijds.

De eerste twee korvetten rollen volgens een woordvoerster van De Schelde medio 2007 van de scheepshelling in Vlissingen.

Geen wapens naar Indonesië Activiteiten

Steun Stop Wapenhandel

Doneer