Nieuwsbrief Campagne tegen Wapenhandel februari 2013
Radio 1 serie over wapenhandel
Onder de titel Gewapend met Ondernemingszin maakte (oorlogs-)verslaggever Hans Jaap Melissen voor Goedemorgen Nederland een serie over wapenhandel en wapenindustrie in Nederland, onder andere met bijdragen van de Campagne tegen Wapenhandel. Uitgezonden in de week van 28 januari t/m 1 februari, nog af te luisteren op de website van Goedemorgen Nederland, onder meer deze aflevering met Wendela de Vries van de Campagne tegen Wapenhandel.
Nederlandse wapenexport
De Nederlandse overheid rapporteert jaarlijks aan de Tweede Kamer over de afgegeven en geweigerde wapenexportvergunningen. Deze rapportage komt meestal vrij laat, tot ergernis van Kamerleden die zich gehinderd zien in hun controlerende taak. In Duitsland maakt men het overigens nog bonter, daar debatteerde de Bundestag onlangs over de wapenexportcijfers van 2010. Omdat de gegevens van de overheid vooral financiële volumes betreffen maar weinig vertellen over de klanten en het soort wapen, maakt de Campagne tegen Wapenhandel elk jaar een kritische analyse van de cijfers. Deze is te lezen op onze website. Onderzoeker Frank Slijper van de Campagne tegen Wapenhandel gaf een toelichting op de cijfers bij VPRO Bureau Buitenland. Op 14 februari discussieert de Tweede Kamer over het wapenexportbeleid. Dit debat kan men bijwonen op de publieke tribune of live volgen op internet. Tweede Kamer, 14 februari, Groen van Prinstererzaal, 16:00-19:00 uur.
Pensioengeld voor kernwapens
In november publiceerde de Campagne tegen Wapenhandel een overzicht van Nederlandse pensioenfondsen die beleggen in bedrijven die kernwapens maken en onderhouden. Sinds de laatste keer dat we dit onderzochten, in maart 2012, zijn een aantal Nederlandse pensioenfondsen fors meer in kernwapens gaan beleggen. Het gaat vooral om de pensioenfondsen ABP, BPF Bouw, PME Metaalelektro en PMT Metaal en Techniek. Om dit aan de kaak te stellen heeft de Campagne tegen Wapenhandel vier grote Nederlandse pensioenfondsen getagged met borden met daarop de tekst ‘Dit pensioenfonds belegt in kernwapens’.
Een aantal andere pensioenfondsen, dat zich had voorgenomen hun beleggingsportefeuille te schonen van kernwapenbedrijven, bleek toch nog steeds daarin te beleggen. Deze pensioenfondsen hebben we aangeschreven. Twee van hen lieten onmiddellijk weten hun portefeuille opnieuw kritisch te gaan bekijken.
Lees het onderzoeksrapport pensioenfondsen in kernwapens
Wapens voor Syrië
De Europese Unie heeft in 2011 een wapenembargo ingesteld tegen Syrië. Het is (nog) niet gelukt een VN wapenembargo in te stellen. De wapens van de Syrische president Assad komen vooral uit Rusland, Wit-Rusland, Iran en Noord Korea. De afluisterapparatuur van het regime komt onder meer uit de Verenigde Staten en Duitsland. Het Italiaanse bedrijf AreaSpa is vóór mei 2011 – toen er nog geen embargo gold maar er al wel een dictator zat – begonnen met het aanleggen van infrastructuur die het Syrische regime in staat zou moeten stellen om email en GSM-berichten te onderscheppen. Dankzij het embargo is dit project stil komen te liggen.
Het Europese wapenembargo loopt af op 1 maart 2013. Engeland en Frankrijk willen het embargo versoepelen, om militaire steun te kunnen geven aan de Syrische oppositie. Anti-wapenhandelgroepen uit 10 Europese landen hebben daartegen geprotesteerd. Nog meer wapens naar Syrië zal het conflict alleen maar verlengen en een vreedzame oplossing verder bemoeilijken. Ook is de oppositie tegen Assad nogal divers, er zijn zeer sektarische groeperingen onder. En tenslotte: wapens verdwijnen niet na een conflict, maar duiken vaak op bij andere strijdgroepen, in Syrië zelf of in omringende landen. De gevolgen daarvan zien we nu in Mali, waar wapens uit Libië worden ingezet. Lees de oproep
Ook binnen de Syrische oppositie zijn groepen die tegen westerse militaire steun zijn, en oproepen tot diplomatieke oplossingen door het Westen, Iran en Rusland samen. Lees onder meer in de Britse krant Guardian.
Meer wapenhandelnieuws op onze Facebookpagina
Geld gevraagd voor meer onderzoek
We willen dit jaar heel graag meer onderzoek doen naar de ontwikkeling van drones, onbemande vliegtuigen, en naar de relatie tussen defensie-industrie en hoger onderwijs. Daar kunnen we uw financiële steun goed bij gebruiken! Geef op rekening NL11TRIO0390407380 t.n.v. Campagne tegen Wapenhandel, Amsterdam of doneer digitaal.