Europese militaire uitgaven van grote invloed op schuldencrisis

Amsterdam, 15 april 2013 – Hoge militaire uitgaven hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Europese schuldencrisis en ondermijnen nog altijd inspanningen om tot een oplossing te komen, aldus een vandaag verschenen rapport van het Transnational Institute en de Campagne tegen Wapenhandel.

Het rapport, ‘Guns, Debt and Corruption: Military spending and the EU crisis’, laat zien hoe militaire uitgaven jarenlang fors zijn gestegen en ondanks de crisis relatief weinig zijn gedaald, in tegenstelling tot veel sociale uitgaven. De totale militaire uitgaven in de EU bedroegen €194 miljard in 2010, net zoveel als de gezamenlijke jaarlijkse begrotingstekorten van Griekenland, Italië en Portugal.

Het rapport laat zien hoe grote wapenaankopen in crisislanden een rol spelen in de schuldencrisis. In Portugal en Griekenland worden enkele grote wapendeals onderzocht op de betaling van steekpenningen of andere fraude.

Landen die nu betrokken zijn bij de kredietverlening zijn tegelijk ook de belangrijkste wapenleveranciers. Frankrijk en Duitsland blijven ondertussen onvermoeibaar wapens slijten aan de schuldenlanden, terwijl ze tegelijk verdere bezuinigingen op sociale voorzieningen eisen.

Voor het oplossen van de crisis moet een verschuiving van militaire uitgaven naar sociale investeringen plaatsvinden. Onderzoek wijst uit dat investeringen in onderwijs en openbaar vervoer twee keer zoveel banen opleveren als defensie-uitgaven. Het rapport bepleit verder het schrappen van schulden die gekoppeld zijn aan corrupte wapenverkopen.

“De wereldwijde militaire uitgaven bedroegen in 2011 nog een recordniveau van €1.300 miljard, ondanks de economische crisis. Zelfs in Europa geven nog steeds veel landen meer uit dan tien jaar geleden. De enige bezuiniging die Europa nodig heeft is een flinke bezuiniging op Defensie en de aanschaf van wapens”, aldus auteur Frank Slijper

“Het is hoog tijd dat Brussel en EU lidstaten erkennen dat jarenlange hoge militaire uitgaven een belangrijke oorzaak van de huidige crisis zijn. Terwijl zwaar gesneden wordt in sociaal beleid is het niet te rechtvaardigen dat grote bedragen worden besteed aan de aanschaf van wapens – bedragen die aan werkgelegenheid en armoedebestrijding besteed zouden moeten worden.”

Het rapport ‘Guns, Debt and Corruption’ verschijnt terwijl activisten in ongeveer dertig landen protesteren tegen hoge militaire uitgaven en oproepen meer geld te steken in armoedebestrijding en milieu-investeringen.

Steun Stop Wapenhandel

Doneer