Beruchte wapenhandelaars helpen handje in Irak

Beruchte wapenhandelaars helpen handje in Irak

Veel is er al geschreven over de nieuwe generatie huurlingen in Irak (en elders), die in dienst van een ‘Private Military Company’ als bodyguard hooggeplaatste personen beveiligen, of als gevangenisbewaarder hun deel hadden in martelpraktijken zoals in de Abu Ghraib gevangenis in Bagdad. Ook was er de nodige aandacht voor het bedrijf Halliburton, dat dankzij de warme banden met hun oud-topman, thans vice-president, Dick Cheney voor miljarden dollars zowel de bevoorrading van het Amerikaanse leger als allerlei infrastructurele werken in het orderboek mocht bijschrijven. Bij de bevoorrading hebben de Amerikanen ook hulp van een van ’s werelds meest beruchte wapenhandelaar, de Tadzjiek Viktor Bout. De man die de ‘brandstof’ leverde voor diverse oorlogen in Afrika en op een internationale opsporingslijst van de VN staat, zou volgens Franse diplomaten ingeschakeld worden door de Amerikanen voor de bevoorrading van hun troepen in Irak.

Weinig is tot nu toe geschreven over de opbouw van het Irak’s nieuwe leger en wie de bewapening daarvan mag regelen. Terwijl de oorlog in Irak de afgelopen maanden in volle hevigheid oplaaide, azen wapenhandelaars op de eerste orders voor het nieuw de nieuw te vormen Iraakse veiligheidstroepen. Vlak nadat vorig jaar maart de bommenregen op Irak neerdaalde kwam George Bush al met wetgeving die wapenhandel met het Irak na Saddam Hoessein weer mogelijk moest maken. Inmiddels is het zover en komt de wapenstroom langzaam op gang. Al deze zomer gaat een vracht met ondermeer van 26.000 Kalashnikovs met 300 miljoen patronen, 40.000 Glock pistolen en nog zo wat meer naar Irak. Winnaar van dat contract is het Amerikaanse bedrijf Kiesler Police Supply Inc. Kiesler kreeg bekendheid als leverancier van Kalashnikovs aan David Koresh en zijn Branch Davidians, waarvan in 1993 het merendeel de dood vond tijdens een bloedige confrontatie met de FBI. Vorig jaar werd Kiesler veroordeeld tot een boete van 2.500 dollar voor het leveren van munitie aan minderjarigen via internet. In 1999 was het bedrijf al betrapt op de doorverkoop van vuurwapens afkomstig van straatbendes uit Chicago. In de VS was de verontwaardiging over het contract echter het grootst omdat de voorkeur werd gegeven aan Oostenrijkse en Russische wapens boven Amerikaanse.

Dat Irak bepaald geen gebrek aan handvuurwapens heeft is algemeen bekend. Volgens experts zwerven rond de 24 miljoen wapens door het land met 22 miljoen inwoners. Met allerlei inzamelingsprogramma’s probeert de internationale bezettingsmacht onder leiding van de VS een deel van die wapens van de bevolking terug te kopen. Met de huidige chaos en weinig zicht op een stabiele nabije toekomst is het niet erg verwonderlijk dat het gros van de mensen weinig zin heeft om afstand te doen van dat wat hen enig gevoel van bescherming geeft.

Daily News (New York), 16 mei 2004; Financial Times, 17 mei 2004; Newhouse News Service/Cleveland.com, 18 mei 2004.

(NB: voor wie de beschikking heeft over een snelle internetverbinding en meer wil weten over Halliburton en de banden met het Pentagon is de Tegenlicht uitzending “De ijzeren driehoek” van 25 januari zeker een aanrader. Zie: www.vpro.nl/tegenlicht)