Nederlandse wapenexporten en Egypte
Uit: ’t Kan Anders, 8 november 2004
Het jaarlijkse rapport, het Nederlandse wapenexportbeleid is weer verschenen en geeft weer informatie over de wapenexportvergunningen in het voorgaande jaar. 2003 was een top jaar. Er zijn voor meer dan een miljard euro exportvergunningen gegeven. Een tiende van het totaal betrof onderdelen voor Patriot raketten (onderdeel van het raketschild). De grootste vergunning betrof de verkoop van fregatten aan Griekenland (431 miljoen).
Volgend jaar zal mogelijk de levering van 400 pantservoertuigen naar Egypte opgenomen zijn. Deze levering wordt momenteel voorbereid. Als je al die voertuigen in een rij achter elkaar zet dan heb je een file van meer dan 2½ kilometer. De voertuigen zijn grotendeels uitgerust met 12,7 mm (.50″) geschut en kunnen zeven personen vervoeren. Al met al een forse bijdrage aan het Egyptische leger. De regering meldt ter geruststelling “dat sinds 1994, voorzover bekend, Egyptisch legermaterieel, noch overigens het Egyptische leger zelf, tegen burgers is ingezet.”
Amnesty meldt echter dat tijdens een studentenprotest in april 2002 een student werd gedood door geweervuur. “De demonstratie begon vreedzaam, maar liep uit de hand toen de veiligheidstroepen studenten verhinderden zich aan te sluiten bij demonstranten buiten de universiteitscampus.” Wel degelijk inzet van militairen tegen burgers.
Egyptische Kopten rapporteren een nog directere relatie tussen de op stapel staande levering en inzet tegen burgers. Januari 2004 werd een Koptisch klooster aangevallen in Egypte, een medewerker werd gedood en acht nonnen verwond. Vorig jaar werd ook al een Koptisch klooster aangevallen, daarbij werden pantservoertuigen ingezet.
Human Rights Watch rapporteert het terroriseren van een dorp. Hierbij is een vrouw doodgeslagen door veiligheidstroepen.
Deze voorbeelden zijn het resultaat van een oppervlakkige zoektocht van mij met een internet zoekmachine. Het begint er op te lijken dat de term ‘voorzover bekend’ – die de Regering regelmatig gebruikt als het onderzoek naar mensenrechten en veiligheidssituaties betreft -, in feite betekent we weten het niet, willen het niet weten en leveren wel.