Geen Wapens naar Indonesië, levend spandoek op het Plein in Den Haag

Geen Wapens naar Indonesië,
levend spandoek op het Plein in Den Haag

Den Haag, 2 juni 2005

Op donderdag 2 juni protesteerden in Den Haag 25 mensen tegen de mogelijke levering van 4 oorlogsschepen naar Indonesië. Bovendien werden 3.000 handtekeningen overhandigd aan de staatssecretaris van Economische Zaken.

Twintig mensen ieder met een letter op een wit T-shirt vormden samen het levende spandoek “Geen Wapens Naar Indonesië.” Binnen een week verklaarden al deze mensen zich bereid om aan de actie deel te nemen.

De actie vond plaats twee jaar nadat schepen waarvoor Nederland de vuurleiding leverde, gebruikt werden bij beschietingen van een eilandje voor de kust van Atjeh. Deze beschietingen waren de opening van een militaire operatie, waarna de jacht op rebellen werd geopend.

De staatsecretaris nam de handtekeningen in ontvangst en beloofde rekening te houden met de mensenrechten en conflicten in Indonesië. Bovendien beloofde ze wederom dat de Kamer zich van te voren uit zou mogen spreken over de levering. Een debat dat waarschijnlijk in 2006 plaats zal vinden. Dat is een winstpunt normaal worden wapenleveranties alleen achteraf besproken.

Inmiddels worden de schepen wel gebouwd, hebben de ING en RABO-bank 95% van de financiering voor hun rekening genomen en heeft de overheid besloten de financiële schade te dekken als Indonesië in gebreke blijft. Stapje voor stapje komt de levering dichterbij.

Op de dag van de actie kwam het Europees Parlement met een persbericht tegen de levering. Hij past niet binnen de in de gedragscode wapenuitvoer gestelde richtlijnen aldus Raül Romeva (rapporteur) wapenexportbeleid van het EP. Dit persbericht werd o.a. door persbureau AFP opgepikt en over de wereld verspreid, waarmee de actie een succes kan worden genoemd.

De Campagne tegen Wapenhandel brengt stickers in omloop die op 1 euro en 50 eurocent muntjes passen gericht tegen de betrokkenheid van beide banken. Je kan ze opvragen via info@stopwapenhandel.org

De actie in de (internationale) pers: