JSF – nee – Agressief aanvalswapen


Aanvalswapen

De JSF is een ‘multi-role’ toestel. Het kan in een oorlog verschillende rollen spelen: zowel  gevechtsvliegtuig als bommenwerper als verkenner.  Maar de zware bewapening en de stealt, het vermogen onzichtbaar voor radar te zijn, maakt het toestel vooral geschikt om een aanvalsoorlog mee te beginnen tegen een goedbewapende vijand.

De JSF krijgt een boordkanon en allerlei raketten en bommen. Hiernaast en hieronder zie je een overzicht van de wapens waaruit je voor dit toestel kan kiezen. En dit is dan alleen nog maar de externe bewapening, die onder de vleugels wordt gehangen.

De regering is van plan ‘stand-off’ wapens te kopen. Stand-off wapens zijn vergelijkbaar met kruisraketten. Ze kunnen van zeer grote afstand worden afgeschoten zodat de aanvaller buiten het bereik van de luchtverdediging blijft.

Lees hier de brief  die de regering aan de Tweede kamer schreef over de stand-off wapens.

externalweapons2

Bij de ontwikkeling van de JSF is veel geld gestoken in verbetering van zijn ‘stealth’ capaciteit. Dat betekent dat hij moeilijk zichtbaar is voor radar. Maar ook de radartechnologie staat niet stil, en verwacht wordt dat rond 2015 –als de JSF in gebruik wordt genomen – de radartechnologie de stealth-technologie heeft ingehaald. Het dure voordeel van de JSF vervalt dus op het moment van ingebruikname. Zo houdt de wapenindustrie zichzelf lekker bezig.

Hoewel je voor vredesmissies geen dure, stealty, met stand-off wapens uitgeruste vliegtuigen nodig hebt krijgt de JSF een aantal taken die vergelijkbaar zijn met de huidige inzet van de F-16, zoals in Afghanistan.
Tegen guerrilla-achtige groepen als bijvoorbeeld Taliban zijn de dure, zwaarbewapende stealt-toestellen als een kanon op een mug. Je vraagt je af welke vijand Nederland dan met de JSF wil gaan bestoken. Moeten we soms China of Iran gaan aanvallen?