Aanbieden handtekeningen tegen wapenhandelsmissie

Beste vriend/vriendin van Stop Wapenhandel,

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat we campagne voeren tegen Nederlandse deelname aan de IDEX-wapenbeurs in Abu Dhabi. Minister Hennis van Defensie wil daar, samen met 15 Nederlandse bedrijven, naar toe. Wij zijn daar enkele weken geleden een handtekeningenactie tegen gestart, die de komende dagen nog getekend en verspreid kan worden (http://www.stopwapenhandel.org/petitie-wapenbeurs). Help mee!
Op dinsdag 10 februari gaan we om 13.15 uur deze handtekeningen aanbieden aan de Vaste Kamercommissie Defensie. De volgende dag heeft deze een vergadering met minister Hennis, waarin de Kamerleden haar kunnen aanspreken over de wapenhandelsmissie.
Vind je het leuk om bij de aanbieding aanwezig te zijn, stuur dan een mail naar info@wapenhandel.org. Let op: We kunnen beperkt mensen meenemen. Het aanbieden doen we in het gebouw van de Tweede Kamer. Het duurt maximaal 15 minuten.
Hou er rekening mee dat je vanwege veiligheidsmaatregelen op tijd aanwezig moet zijn, en vergeet niet je paspoort of identiteitskaart mee te nemen, er kan om gevraagd worden.

MEER ACTIE TEGEN WAPENBEURS

Door onze actie is er inmiddels veel aandacht voor de wapenhandelsmissie naar het Midden-Oosten. Naar aanleiding van ons persbericht zijn er in kranten en op nieuwssites artikelen gepubliceerd. Een opinieartikel van ons is geplaatst in Trouw <http://www.stopwapenhandel.org/WapenbeursOpinie>. We hebben uitgezocht welke bedrijven aan de beurs willen deelnemen, (Wapenhandel met foute vrienden. Overzicht van deelnemende Nederlandse bedrijven) en daarover een persbericht gestuurd naar media in de regio waar de bedrijven gevestigd zijn. Ook dit persbericht is veelvuldig opgepikt.

In België zijn vredesgroepen nu ook met IDEX bezig, nadat een bericht in De Morgen heeft gestaan op grond van ons persbericht.

Volgens Bilt am Sontag heeft de Duitse regering besloten voorlopig geen wapen te exporteren naar Saoedi Arabië. De regering heeft dit bericht – afkomstig uit geheim overleg – bevestigd noch ontkend.

IN DE MEDIA
Een explosieve regio die goed is voor export. TCTubantia 4-01-2015
“Minister, mijd die wapenbeurs in Midden-Oosten!” Ingezonden brief Rena Netjes en Sylva van Rosse, NRC 3-01-205
Thales en Ten Cate naar wapenbeurs Midden-Oosten. TC Tubantia 3-01-2015
Stop Wapenhandel: ‘niet naar de beurs’ De Nieuwsbode Zeist 28-01-2015
Stop Wapenhandel: ‘niet naar de beurs’ NuJij.nl 28-01-2015
'Arnhems bedrijf Microflown betrokken bij wapenhandel' De Gelderlander 30-01-2015
Gielissen in Eindhoven krijgt opdracht voor wapenbeurs – Eindhovens Dagblad 28-01-2015
Kritiek op deelname Arnhems bedrijf aan internationale wapenbeurs – De Gelderlander 28-01-2015
Beperk onze wapenexport Golfregio- Ingezonden brief Wendela de Vries Trouw 28-01-2015
‘Nederland leverde voor 25 miljoen euro wapens aan Saoedi-Arabië’ – next. checkt 23-01-2015
Stop de Nederlandse wapenhandel met Saoedi-Arabië – Joop.nl 21-01-2015
Oorlog is (wapen)handel – Republiek Allochtonië 20-01-2015
Nederlandse en Belgische bedrijven op wapenbeurs Midden-Oosten – DeWereldMorgen.be 16-01- 2015
Actiegroep eist stopzetting deelname bedrijven aan wapenbeurs Abu Dhabi – Financieel Dagblad 14-01-2015

(Links naar de artikelen zijn te vinden op onze website (http://www.stopwapenhandel.org/actueel/pers).

IN DE TWEEDE KAMER

Reeds in december maakten we leden van de Tweede Kamer attent op de wapenbeurs in Abu Dhabi. In het Algemeen Overleg Wapenexportbeleid van 11 december vroeg Van Dijk (SP) aan de regering: “Er is sprake van een handelsmissie onder leiding van onze minister van Defensie met deelname aan een wapenbeurs in Abu Dhabi. Gaan we onze wapens promoten in het Midden-Oosten? Is de minister bereid deze missie te annuleren?“

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken antwoordde: “Ik begrijp het punt over de beurs, maar ik zie het iets betrekkelijker. In de VAE is de kustwacht van belang. Los van al dan niet leveren, volgt bij een beurs altijd controle op de wapenexportcriteria als vervolgstap. Dat maakt geen enkel verschil. Die toetsen we even scherp. Men moet daarvoor zelf de verantwoordelijkheid nemen.”

En minister Ploumen van Buitenlandse Handel zei onder meer: “Ik waardeer de werkgelegenheid die de export oplevert, 13.000 banen bij 461 bedrijven. Ik zie de innovatieve kracht van deze industrie. De bedrijven houden zich in meerderheid ook met andere aanpalende technologieën en industrie bezig. Deze versterking van de Nederlandse economie is goed.”

Van Oijk (GroenLinks) stelde in januari schriftelijke vragen aan minister Hennis over deelname aan de wapenbeurs. Van Ojik: "Het is onbegrijpelijk dat minister Hennis van Defensie dit moment kiest om Nederlandse wapenexport naar het Midden-Oosten te promoten. De Nederlandse overheid moet zich inzetten om conflicten in deze regio te voorkomen, niet proberen via handel er extra aan te verdienen."

HOE VERDER?

We hopen dat Kamerleden volgende week de minister aan de tand gaan voelen over de wapenhandelsmissie. We verwachten niet dat de regering dan ter plekke het beleid zal herzien, maar wel dat het minder vanzelfsprekend wordt om exportvergunningen voor het Midden-Oosten te verstrekken. Wij blijven het op de voet volgen en zullen elke dreigende export opnieuw aan de grote klok hangen. Alleen met druk vanuit de samenleving kunnen we tegenwicht bieden aan de wapenexportlobby.

STEUN DE ACTIE!
We hebben geen dure directeur, geen bonusregeling, geen sjiek kantoorpand en geen glossy presentatie. Elke eurocent wordt ingezet voor onderzoek en actie tegen wapenhandel. Steun ons met een gift op rekening NL11 TRIO 0390 407 380 tnv Stop Wapenhandel, Amsterdam

GEZOCHT: MEER FACEBOOK-LIKES
We willen graag meer Facebook-likes. Ben je actief op Facebook? Wist je dan dat je jouw eigen vrienden kunt uitnodigen om pagina's te liken?
Ga eens naar onze Facebookpagina
https://www.facebook.com/stopwapenhandel
klik op: "Nodig je vrienden uit om deze pagina leuk te vinden", en kies uit je eigen vriendenlijst je Fb-vrienden waarvan je denkt dat ze ons leuk vinden.

TWITTER
Je kunt ons ook op twitter vinden: @ctwnl
https://twitter.com/ctwnl

Foto: website IDEX wapenbeurs

 

..
 

Steun Stop Wapenhandel

Doneer