Koop een aandeel in de wapenindustrie!

(Voor de Wereld van Morgen-7/5/2012)

In de wapenindustrie wordt nog steeds veel geld verdient. Met Stop Wapenhandel voeren we actie tegen het bedrijf Europese wapenbedrijf Airbis (voorheen EADS), een van de grootste wapenproducenten van Europa. Met een handjevol mensen tegen een miljardenbedrijf: waar moet je beginnen? In een baldadige bui besloten we om aandelen te kopen kopen in Airbus om spreekrecht te krijgen op de aandeelhoudersvergadering. We willen de goedbetaalde CEO’s van het bedrijf wel eens vragen hoe het zit met hun handel met dictators, en met de kernwapens die Airbus maakt.

Alleen, we hebben een probleem: Voor het kopen van aandelen moet je een beleggingsrekening hebben bij een bank. Maar onze bank, de ASN, belegt niet in de wapenindustrie. Eigenlijk zijn er nog maar weinig banken die beleggen in Airbus. Het is gewoon een heel fout bedrijf, dat weliswaar ook civiele vliegtuigen maakt, maar vooral ook heel veel wapens. Waaronder kernwapens. Veel banken hebben hun aandelen in Airbus inmiddels verkocht. En de ASN heeft dat soort aandelen natuurlijk nooit gehad. Maar als wij actie willen voeren, zou de ASN dan geen uitzondering kunnen maken?

Omdat we prijswinnaars zijn van de ASN wereldprijs dachten we een goede kans te maken. We stuurden een email naar de ASN bank met het verzoek om speciaal voor ons een paar aandelen in een wapenbedrijf ter beschikking te stellen. Voor deze ene keer, omdat we actie wilden voeren. Al na een paar uur kregen we beleefd doch resoluut antwoord: Nee, beleggen in de wapenindustrie, daar kon onze bank niet aan beginnen. Geen sprake van. Alsof we ze een oneerbaar voorstel hadden gedaan.

Wat nu? Gelukkig had een van ons, wellicht uit nostalgische overwegingen, van oudsher een rekening bij een ‘foute’ bank. Zo’n bank die wapendeals met ontwikkelingslanden financiert en belegt in bijvoorbeeld de productie van kernwapens. Kortom, een bank zonder ethische scrupules die gewoon geld wil verdienen. We noemen geen namen, we vinden dat logo met die leeuw best leuk, maar ook deze bank zou zijn betrekkingen met de wapenindustrie eigenlijk moeten beëindigen. Maar omdat ze dat nog steeds niet gedaan hebben, konden we bij hen gemakkelijk een aandeel Airbus kopen. Het bleek fluitje van een cent, nouja, van 30 euro 61 om precies te zijn.

Vol trots mailden we het nieuws van onze aandelenaankoop naar een van onze bestuursleden. Gefeliciteerd” mailde ze terug. “Eindelijk ben je ook een kapitalist”. Maar enkele dagen laten moesten vaststellen dat het bestaan van een kapitalist niet zonder risico is. Op ons aandeel van 31 euro 61 hadden we al twee euro verlies geleden. Ook dit mailden we aan ons bestuur. “Gefeliciteerd’ was weer het antwoord. “Je hebt al succes voordat de actie begonnen is.”

Inmiddels staan de aandelen weer op winst, hebben we er een tiental aangeschaft en bereiden we ons voor op een bezoek aan de aandeelhoudersvergadering. Op onze website hebben we een oproep gedaan om onze aandelenhandel in de wapenindustrie te helpen financieren. Dat kan nog steeds, door bijvoorbeeld 30 euro 61 te storten op 390.407.380 tnv Stop Wapenhandel, Amsterdam. Daarmee kunnen we de bazen van Airbus op hun aandeelhoudersvergadering aan de tand voelen. Maar wees gewaarschuwd: als de actie een succes wordt bestaat de mogelijkheid dat de aandelen kelderen!
 

Steun Stop Wapenhandel

Doneer