Aandeelhouders geweigerd op aandeelhoudersvergadering – protest tegen wapengigant EADS

Amsterdam 31 mei 2012 – Vandaag protesteerden 100 mensen tegen wapenhandel en wapenindustrie bij de aandeelhoudersvergadering van wapengigant EADS in Amsterdam. Zes kritische aandeelhouders werd daarbij de toegang tot de aandeelhoudersvergadering ontzegd.

Toen de kritische aandeelhouders zich bij de vergadering meldden bleek de ING, verkoper van aandelen EADS in Nederland, de gegevens van een zestal mensen niet te hebben doorgegeven. Eerder had de ING telefonisch aangegeven dat EADS “bang voor activisten” was. “Blijkbaar willen de ING en EADS dat deze wapenhandelaren achter gesloten deuren vergaderen en is een kritische blik van buitenaf ongewenst”, aldus Wendela de Vries van de Campagne tegen Wapenhandel. Vier kritische aandeelhouders konden wel naar binnen.

Het weigeren van de aandeelhouders leidde ertoe dat veel kritische vragen over de rol van EADS in wapenhandel niet gesteld konden worden. Wel zijn vragen gesteld over de wapenhandel van EADS met Indonesië en Kazachstan, over EADS wapens die via Libië wellicht op de zwarte markt in Noord-Afrika op zullen duiken en over de rol van EADS in kernwapenproductie. De meeste antwoorden van EADS waren tamelijk ontwijkend, het wapenbedrijf schuift alle verantwoordelijkheid van zich af richting overheid.

Steun Stop Wapenhandel

Doneer