Acties tegen wapenexport Thales naar Egypte in Hengelo, Huizen, Amsterdam en Eindhoven

22 september 2020 – Komende twee weken vinden op diverse locaties kleinschalige protesten plaats tegen een recent aangekondigde grote export van radar- en commandosystemen van wapenbedrijf Thales naar Egypte. In plaatsen waar Thales gevestigd is (Hengelo, Huizen, Eindhoven) alsmede in Amsterdam roepen diverse groepen bedrijf en regering op de export te stoppen. Stop Wapenhandel en Stop the War on Migrants, die de acties coördineren, wijzen erop dat Egypte betrokken is bij regionale oorlogen (Jemen, Libië) en duizenden politieke gevangenen, een gemuilkorfde pers, onvrije verkiezingen, veelvuldige mensenrechtenschendingen en een militaire regime kent.

Thales levert de radar- en C3-systemen (commando, controle en communicatie) aan het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) dat ze inbouwt in een MEKO-fregat voor de Egyptische marine. Dit bedrijf zal nog vijf fregatten aan Egypte leveren. Er is een groot risico dat Thales ook hiervoor radar- en commandosystemen zal leveren.

Egypte is samen met oa bondgenoot Saoedi-Arabië betrokken bij de oorlog in Jemen. Het land is ook steeds actiever bij de oorlog in buurland Libië. Intussen verslechteren de verhoudingen met buurlanden Turkije en Ethiopië. Egyptische grensbewakers treden hard op tegen vluchtelingen en migranten, er zijn talloze meldingen van van geweld door de Egyptische kustwacht en marine. Er wordt regelmatig op vluchtelingen geschoten. De EU levert aan Egypte training, geld en materieel voor het tegenhouden van ‘illegale migranten’.

Wapenbedrijven als Thales verdienen goed geld aan oorlogen, conflicten, repressie en mensenrechtenschendingen in landen buiten Europa. Vervolgens verdienen ze nog eens aan de ellende van zo getroffen mensen door materieel voor grensbewaking tegen vluchtelingen te leveren.

De acties die zullen plaatsvinden:

– Donderdag 24 september: 11.30 – 13.00 uur – picketline bij Thales Huizen (Bestevaer 46), georganiseerd door Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) en Vrije Bond Utrecht;

– Zaterdag 26 september: 13.00 – 14.00 uur – protest ‘Geen wapens naar Egypte’ in Hengelo (Burgemeester Jansenplein), georganiseerd door Enschede voor Vrede;

– Zaterdag 3 oktober: 14.00 – 16.00 uur – spandoek en flyeren in Amsterdam (Dappermarkt), georganiseerd door het Amsterdams Vredes Initiatief (AVI);

– in Eindhoven vraagt het lokale initatief ‘Geef Wapens Geen Stem’ aandacht voor de wapenexport en de aanwezigheid van wapenbedrijf Thales in de stad dmv het aanspreken van lokale politiek, pers en publiek.

(Bij alle activiteiten worden coronamaatregelen in acht genomen!)

Zie ook de backgrounder over de wapenexport. 

 

 

Steun Stop Wapenhandel

Doneer