2014 recordjaar Nederlandse wapenexport, ook naar Midden-Oosten

Persbericht – Amsterdam, 2 december 2015 – De Nederlandse wapenexport heeft in 2014 een recordhoogte van ruim 2 miljard euro bereikt. Dat schrijft Stop Wapenhandel in het vandaag verschenen rapport ‘Topjaar 2014, analyse Nederlandse wapenexport‘. Ruim 18% van de export ging naar landen in de door chaos en geweld geteisterde regio Midden-Oosten en Noord Afrika. De export is 43% hoger dan het vorige record uit 2009, dat 1,4 miljard euro bedroeg. De hoogte van het bedrag wordt gedeeltelijk verklaard door een exportvergunning voor F-35 (Joinst Strike Fighter)-onderdelen naar Italië, Turkije en de VS van 700 miljoen euro. 

De waarde van de afgegeven uitvoervergunningen voor het Midden-Oosten en Noord Afrika bedroeg bijna 380 miljoen euro. Fors meer dan de 117 miljoen euro in 2013. Daarnaast is er sprake van enige doorvoer, bijvoorbeeld van delen van raketten uit Frankrijk naar Bahrein (twv  €1,3 miljoen), waar enkele jaren geleden een volksopstand nog met door Nederland geleverde pantservoertuigen werd neergeslagen. Zes van de landen waaraan in 2014 wapens zijn geleverd zijn nu betrokken bij de oorlog in Jemen. Van de landen die betrokken zijn (geweest) bij leveringen aan strijdende partijen in Syrië ontvingen Qatar, de VAE, Saoedi-Arabië en Turkije wapens uit Nederland.

Wat betreft de export van de F-35 onderdelen is in diverse verdragen vastgelegd dat het exportbeleid van de VS moeten worden gevolgd. Mocht een van de partners, bijvoorbeeld Turkije of Israël, de F-35 inzetten tegen burgers, dan kan Nederland niet besluiten om leveringen op te schorten, ook al zou dat volgens Europese wapenexportcriteria moeten.

Open hier het rapport Topjaar 2014, analyse Nederlandse wapenexport