Morgen overleg wapenexportbeleid; vredesorganisaties uiten zorgen

Persbericht 14/02/2018 – Naar aanleiding van het Algemeen Overleg Wapenexport dat morgen in de Tweede Kamer plaatsvindt schreven Stop Wapenhandel en Pax een brief aan Kamerleden. Daarin uiten zij onder meer hun zorgen over de export van gevechtsvliegtuigen naar Jordanië en communicatie-apparatuur naar Saoedi-Arabië, omdat beide landen betrokken zijn bij de oorlog in Jemen.

Er wordt door vredesgroepen en Europees Parlement al langer gepleit voor instelling van een wapenembargo voor de landen in de Jemen-coalitie, met name Saoedi-Arabië, om dergelijke export te stoppen. De – beoogde – nieuwe Duitse regering en de regering van Noorwegen hebben inmiddels verklaard geen wapens meer te leveren aan landen die zijn betrokken bij de Jemen-oorlog.

Ook wordt in de brief zorg uitgesproken over de levering van onderdelen van gevechtsvliegtuigen aan Turkije in verband met de bombardementen op Afrin. En worden vraagtekens gezet bij het zonder vergunning leveren van kleine schepen en vliegtuigen en bij doorlevering van technische kennis.

Lees hier de brief

Afbeelding: reclame voor de SOTAS communicatie- apparatuur die als ‘niet militair’ product zonder vergunning geexporteerd kan worden. Door instelling van een wapenembargo naar Saoedi-Arabie zou de regering deze export kunnen tegenhouden.

 

..