Artikel EADS in nep-Next

In de gratis NRC-Next, die vanmorgen is verspreid op stations in een oplage van 175.000 exemplaren, stond onder meer een artikel over het einde van de wapenproductie door EADS. Helaas is de gratis NRC-Next geen echte krant, maar een actiekrant met nieuws dat waar had kunnen zijn, als we dat allemaal zouden willen.

Hieronder de tekst van het artikel over EADS

Aandeel EADS schiet omhoog na aankondiging afbouw wapenproductie

Van onze redactie economie – In beleggerskringen is positief gereageerd op de aankondiging van luchtvaartgigant EADS dat het zijn wapenproductie gaat afbouwen. De aankondiging, tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers, is een reactie op de steeds moeilijkere beschikbaarheid van kapitaal. Steeds meer banken en pensioenfondsen zien af van investeringen in de wapenindustrie. Bovendien heeft de economische crisis geleid tot een afnemende vraag naar wapens. Opvallend is dat EADS (de op een na grootste wapenproducent van Europa met een militaire omzet van 11,6 miljard euro in 2011) ook wil stoppen met de productie van kernwapens, tot voor kort de trots van het bedrijf.

De aankondiging van het nieuwe beleid kwam voor de meeste analisten onverwacht, omdat EADS tot voor kort juist aangaf te willen investeren in het vinden van nieuwe markten voor wapens. Nu Westeuropese landen bezuinigen op hun wapenaankopen vanwege de economische crisis had EADS zijn pijlen willen richten op ontwikkelingslanden. Grote investeerders gooiden echter roet in het eten. “Banken en pensioenfondsen zijn gezwicht voor de druk van hun klanten om niet meer in wapenproductie te beleggen” verklaart EADS’ CEO Stefan Zoller. “Daardoor is het voor ons niet meer mogelijk onze militaire producten met voldoende garantie te produceren. Zelfs de raketten die we maken voor kernwapens kunnen niet langer geproduceerd worden. Het gevolg is een gedwongen nucleaire ontwapening van de Franse krijgsmacht.”

De afbouw van de wapenproductie van EADS, tot nu toe goed voor een kwart van de omzet van het lucht- en ruimtevaartbedrijf, zal enkele jaren in beslag nemen. Vakbonden zijn optimistisch over mogelijkheden personeel te herplaatsen. . Vooral in de snel groeiende duurzaamheidssector is grote vraag naar technische vaklieden.

Op de beurs in Parijs is positief gereageerd op de aankondiging: de prijs van het aandeel EADS schoot omhoog. Blijkbaar verwachten ook beleggers op termijn meer van civiele productie dan van wapenproductie.

Steun Stop Wapenhandel

Doneer