ASAP-regeling verandert in een subsidie voor proliferatie van munitie en raketten

Persbericht – ENAAT waarschuwt EP-leden: ASAP-regeling verandert in een subsidie voor proliferatie van munitie en raketten

Brussel 6 juli 2023 – Het Europees Netwerk Tegen Wapenhandel (ENAAT) roept in een Open Brief de leden van het Europees Parlement op om tegen EU financiering voor de wapenindustrie te stemmen voor meer productie van raketten en munitie (ASAP Regulation). Het voorstel zal leiden tot een grotere verspreiding van munitie en raketten over de wereld en bijdragen aan meer gewelddadig conflict. Het voorstel voldoet ook niet aan arbeids- en milieunormen die normaal gesproken gelden voor industriële productie. Ervaringen met pilot programma’s van het Defensiefonds tonen dat deze “uitzonderingen” de norm dreigen te worden. Dat is vooral ernstig omdat de industrie een campagne voert waarin deze zichzelf als duurzaam en sociaal probeert af te schilderen om gebruik te kunnen maken van duurzame financiering.

Als deze ASAP regeling wordt aangenomen kan dat uitmonden in onvoorwaardelijke subsidies voor een militaire industrie die schaamteloos misbruik maakt van de Russische invasie en het ongeluk van de Oekraïners om zijn financiële belangen te behartigen, met medewerking van vele nationale regeringen. Het Europees Parlement moet zijn onafhankelijkheid en zijn rol als besluitvormer verdedigen, anders loopt deze het risico een applausmachine te worden van een Europees defensiebeleid dat ondergeschikt is aan industriële belangen. Een dergelijk precedent zal de Europese democratie verzwakken en de Europese burgers misleiden.

Lees hier de Open Brief

Steun Stop Wapenhandel

Doneer