27 januari 2021 – Het afgelopen jaar, in de aanloop naar de Brexit, heeft het Verenigd Koninkrijk grensbewaking op het Kanaal verder gemilitariseerd, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Rejection and Risk: The Effects of Brexit on Refugees in Calais’ van Care4Calais en Stop Wapenhandel. Er worden militaire vliegtuigen en drones ingezet voor surveillance om vluchtelingenbootjes vanuit Calais te stoppen, de hulp van de Royal Navy werd ingeroepen om anti-migratie-operaties te plannen en een voormalig marinier werd benoemd tot ‘Clandestine Channel Threat Commander’.
Tegelijkertijd werden nieuwe afspraken met Frankrijk gemaakt om, gesteund door Brits geld, de surveillance op Franse stranden te verdubbelen en nieuwe surveillancetechnologieën in te zetten. Het Verenigd Koninkijk steekt hier miljoenen in. Goed nieuws voor de militaire en beveiligingsindustrie, maar desastreus voor vluchtelingen die met meer politiegeweld, ontruimingen in Calais en gevaarlijkere overtochten naar het Verenigd Koninkrijk te maken kregen. Dit is de escalatie van een al enkele decennia voortschrijdend proces, zoals beschreven in het vorig jaar verschenen rapport ‘Hunted. Detained. Deported.‘
Nog meer draconische maatregelen, zoals de inzet van waterkanonnen tegen vluchtelingenbootjes, het aanleggen van een drijvende muur in het Kanaal en het bestoken van motoren van bootjes met touwen of kettingen, werden serieus onderzocht. Voorlopig zijn ze terzijde geschoven wegens onverenigbaarheid met internationaal recht.
Het rappport laat ook zien dat de Britse regering migratiewetgeving in het algemeen een stuk strenger heeft gemaakt, met als doel het afschrikken van vluchtelingen. In de laatste maanden van vorig jaar werd het aantal deportaties snel opgevoerd om zoveel mogelijk vluchtelingen, waaronder slachtoffers van marteling en mensenhandel, het land uit te krijgen naar andere EU-landen, voordat dat niet meer mogelijk was na de Britse uitstap uit het Dublin-systeem met de Brexit.