Protest tegen brievenbusbedrijven wapenindustrie

19 december – 12 tot 14 uur – Plein voor Stopera Amsterdam, ingang stadhuis – ism Amsterdams Vredes Initiatief. Brief gemeenteraad

HERDENKING van de slachtoffers in Jemen
PROTEST tegen brievenbusfirma’s in Amsterdam van wapenbedrijven die leveren aan de Jemen-oorlog

We herdenken de tienduizenden doden in Jemen. Slachtoffers van militair geweld en van de hongersnood die door de oorlog is ontstaan.

We roepen op een einde te maken aan Amsterdam als belastingparadijs voor wapenindustrie. We vragen de Amsterdamse gemeenteraad om de bedrijven die wapens leveren voor deze oorlog te weren uit onze stad.

Vijf van de grootste wapenbedrijven ter wereld (Lockheed Martin, Boeing, BAE Sytems, General Dynamics en United Technologies) hebben een officiële vestiging in
Amsterdam. Dit zijn niet meer dan brievenbusmaatschappijen, uitsluitend bedoeld
om belasting te ontwijken.
Al deze bedrijven leveren wapens aan Saoedi-Arabië, dat daarmee de afschuwelijke
oorlog in Jemen uitvecht. Nederlandse bedrijven mogen van de regering geen wapens leveren aan Saoedi-Arabië, maar op financieel gebied speelt Nederland zo toch een rol in de wapenhandel die deze oorlog aan de gang houdt. Het gunstige belastingklimaat van Nederland bezorgt de internationale wapenindustrie nóg grotere winsten.
Al deze bedrijven zijn ook betrokken bij ontwikkeling, productie en onderhoud van
kernwapens, terwijl Amsterdam zichzelf in het verleden als een kernwapenvrije
gemeente op de kaart heeft gezet. En ze leveren wapens aan veel meer dubieuze
klanten: landen in oorlog, met intern geweld en mensenrechtenschenders.

We schreven hierover een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. Progressieve raadsleden hebben deze kwestie inmiddels aangekaart in de gemeenteraad.

 

Steun Stop Wapenhandel

Doneer