Campagne tegen Wapenhandel genomineerd voor ASN Wereldprijs!

Met het project Geen Geld voor Geweld, dat zich richt tegen investeringen in wapenreus EADS, is de Campagne tegen Wapenhandel genomineerd voor de ASN Bank Wereldprijs. Op 10 november wordt de uitslag bekend gemaakt op een feestavond in Scheveningen. Spannend!

De ASN Bank Wereldprijs

De ASN Bank investeert niet in ondernemingen die zijn betrokken – op wat voor manier dan ook – bij wapenproductie, -handel en -distributie. De ASN Bank heeft een prijsvraag uitgeschreven voor duurzame, ondernemende en creatieve doeners binnen de vier duurzame thema’s van de ASN Bank: eerlijke handel, duurzame energie, tegen kinderarbeid en tegen wapenindustrie. In elke categorie valt een prijs te winnen van 10.000 euro.

De Campagne tegen Wapenhandel heeft vaak tegen bankenbeleid geprotesteerd, maar met de ASN kunnen we helemaal in zee. De ASN is tegen wapenindustrie, en steunt een heleboel dingen die oorlog helpen voorkomen: duurzame economische ontwikkeling, onderwijs, miulieubescherming. Daarom heeft de Campagne tegen Wapenhandel graag meegedaan aan de competitie voor de ASN Wereldprijs, en het mooie is: we zijn genomineerd! Ons project Geen geld voor geweld is door de jury uitgekozen als 1 van de 2 beste projecten in de categorie Tegen de Wapenindustrie.

Geen Geld voor Geweld

Wapenfabrikanten ontwikkelen steeds nieuwe wapens en zoeken steeds nieuwe markten. Vanuit Europa vinden wapens hun weg naar ontwikkelingslanden, naar oorlogsgebieden en naar dictatoriale regimes. Dat maakt de wereld alsmaar gevaarlijker. De Campagne tegen Wapenhandel vindt dat geld moet worden geïnvesteerd in het oplossen van problemen en niet in (een van de) oorzaken van oorlog. Dus niet investeren in wapenindustrie, maar in duurzaamheid en ontwikkeling. Voor een veilige wereld moeten armoede, machtsongelijkheid en milieuschade worden aangepakt, daarmee voorkom je oorlog.

Europese wapenreus aanpakken

EADS is een van de grootste wapenproducenten van Europa. De meeste productie vindt plaats in Duitsland, Frankrijk en Spanje. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. De belangrijkste militaire tak van EADS heet Cassidian. EADS maakt onder meer gevechtsvliegtuigen, raketten en anti-raketgeschut. Het maakt ook raketten voor Europese kernwapens en werkt mee aan onderhoud van bestaande kernwapens. Recent kwam het bedrijf in het nieuws omdat er wapens van EADS werden gebruikt door alle strijdende partijen in de Libische oorlog: zowel door de NAVO, de troepen van Khadafi als de rebellen. Hoewel EADS ook producten maakt voor de civiele markt, zoals passagiersvliegtuigen, komt een belangrijk deel van de winst uit wapenproductie.

De Campagne tegen Wapenhandel wil dat EADS stopt met het maken van (kern-)wapens en zich gaat toeleggen op niet-militaire productie. Dat is niet zo onhaalbaar als het lijkt, omdat EADS al veel niet-militaire producten maakt. Om dit te bereiken willen we grote financiers ertoe bewegen om hun geld uit EADS terug te trekken, zolang het bedrijf ook militaire producten maak. Verschillende pensioenfondsen hebben zich de afgelopen jaren al om deze reden teruggetrokken, maar een aantal anderen stopt nog steeds veel geld in de wapenproductie van EADS. Dat geldt bijvoorbeeld voor het grootste Nederlandse pensioenfonds ABP. Wij willen met zoveel mogelijk mensen financiële instellingen aanschrijven met het verzoek om hun beleggingen uit EADS terug te trekken, zolang het bedrijf ook militaire producten maakt.

Ambitieus, maar niet onmogelijk

We verwachten niet dat EADS van de ene op de andere dag zijn militaire productie zal stoppen. Maar we willen dat er discussie ontstaat over de militaire productie van dit in Nederland gevestigde bedrijf, dat tot de tien grootste wapenfabrikanten van de wereld behoort. Op dit moment probeert EADS zijn militaire aandeel nog steeds uit te breiden, maar er liggen genoeg kansen in de civiele sector. EADS kan zijn investeringen verleggen naar niet-militaire productie als eerste stap naar verandering.

Pitchen

Om in aanmerking te komen voor de prijs moesten alle genomineerden in 3 minuten hun project uitleggen voor een deskundige jury. Bekijk het filmpje van deze pitch.