Fijn ‘IS’ helpen in Turkije

Turkije, NAVO-bondgenoot en beoogd nieuw EU-lid, bewapent IS
Column: Gijs de Swarte

Tja dat valt niet mee, maar het wordt door onder meer een onderzoek van Columbia University bevestigd. De Turkse President Erdogan heeft daarbij al weer enige tijd geleden twee journalisten van de krant Cumhuriyet opgesloten en voor de rechter gebracht. Can Dündar en Erdem Gün publiceerden een artikel met foto’s van vrachtwagens die wapens zouden bevatten voor Islamitische opstandelingen in Syrië. De beschuldiging is dat ze staatsgeheimen openbaar hebben gemaakt en een gewapende terroristische organisatie ondersteunen. Turkije heeft altijd tegengesproken dat het Syrische rebellen helpt. Levenslang is mogelijk hun straf.

Beschoten
Met de persvrijheid schiet het sowieso niet op in Turkije. En daarbij komt dat de staat op dit moment oorlog voert tegen het Koerdische deel van de bevolking. De Koerdische beweging was politiek in opkomst. Dat beviel Erdogan en consorten niet en nu is het No More Mr. Nice Guy. Door Koerden bewoonde steden worden beschoten en bezet. Zelfs ambulances – op weg om hulp te verlenen, liggen onder vuur.

Nederland
Turkije is een NAVO-bondgenoot die overal in Europa wapens mag kopen. De Joint Strike Fighter is ook al besteld en het Nederlandse bedrijf Fokker-Elmo heeft een vestiging in Turkije opgezet om ze te helpen maken. Tegenover dat alles staat het vriendelijke doch dringende Europese verzoek aan Turkije om zoveel mogelijk vluchtelingen terug de zee in te duwen. Blijkbaar is dat veel ander onrecht waard.

Op de foto: Legeroptreden in Oost-Turkse (Koerdische) stad.

 

..