Poetin is geen fijne jongen maar hij is niet gek

De Wartaal van Elsevier

Drie april a.s. wordt het door Elsevier georganiseerde ‘Grote Defensie Debat’ gehouden. Teneur: meer geld naar defensie anders zijn we de klos. Wendela de Vries van Stop Wapenhandel ziet dat anders.

Tekst: Gijs de Swarte.

Wendela de Vries: ‘Wat Elsevier stelt en waar ze vooral Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp voor aanhalen is dat we meer wapens nodig hebben en het defensiebudget dus omhoog moet. Omdat we terug zouden zijn in de Koude Oorlog, we weer in een tijd van afschrikking leven en je de dreiging vanuit het Oosten bijna kan ruiken. ‘We staan elkaar weer naar het leven’, stelt Elsevier. Het is allemaal zeer ‘alarmerend’. Onze veiligheid ‘erodeert’. En zo verder. Je kan veel van de heer Poetin vinden maar hij is niet gek. Hij gaat echt de NAVO niet aanvallen. Het defensiebudget van de UK en Frankrijk samen alleen al is groter dan dat van Rusland. En zo zijn er nog een dikke twintig andere leden inclusief de USA waar hij het dan ook tegen moet opnemen. We horen alsmaar dat we te weinig geld aan defensie uitgeven maar de NAVO-norm van 2% van het BNP is volkomen willekeurig. Zo weinig geeft Nederland trouwens niet uit; we zitten in de middenmoot, met Duitsland en Denemarken.

De VS geeft veel meer uit maar willen we het militarisme van de VS gaan navolgen? Je moet geen willekeurig bedrag stellen maar kijken naar wat nodig is. Het is niet verbazingwekkend dat de oppergeneraal alles wil wat de wapenindustrie aan mooie spulletjes in de aanbieding doet maar de aangevoerde argumenten zijn onzin. Elsevier schetst een imaginaire toekomstige oorlog en wakkert zinloze angst aan, met budgetverhoging tot doel. Het is een bekend patroon. Ik vraag me af of deze feiten in dat grote debat ook naar voren zullen komen.’

 

..