Poen pakken op vluchtelingenstroom

Ja, het staat er wat grof maar zo grof als de waarheid is het bij lange na niet.

Column: Gijs de Swarte

Europa heeft in periode 2004 tot 2013 voor meer dan tachtig miljard euro aan wapens geëxporteerd naar de regio’s waar de vluchtelingen nu vandaan komen. We hebben het in de eerste plaats over de grootste exporteurs Engeland, Frankrijk, Duitsland en Italië. Nederland – in die business de laatste tien jaar gemiddeld nummer elf op de wereldranglijst, verdiende er ook behoorlijk wat aan – met leveranties aan onder meer Saoedi Arabië, Egypte, Bahrein, Jordanië en Oman.

Raketgeleerde

Terwijl we met de vechtende partijen om de tafel zouden moeten zitten om de spanningen te verminderen wordt er geld aan verdiend. En… het is op veel manieren onderzocht en aangetoond; gaan er wapens naar een bepaalde regio dan escaleert het geweld. Kinderarbeid en analfabetisme nemen toe. Vrouwen in het bijzonder zijn in toenemende mate de klos. Je krijgt er vluchtelingenstromen van en een vreedzame oplossing raakt verder uit zicht. Is dat dan niet een indirect gevolg van onze wapenexport? Met ander woorden – Nederlands bedrijven verkopen die wapens wel maar in hoeverre zijn zij dan schuldig aan de ellende die daarop volgt? Je hoeft geen raketgeleerde te zijn (het woord zegt het geloof ik al) om te kunnen inschatten welke gevolgen de levering van pakweg schiettuig in een conflictsituatie doorgaans heeft.

Rutte

Vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië hebben daar ondertussen niet te eten, een hele generatie gaat niet naar school, en in de woorden van VN-gezant Sigrid Kaag, die in haar functie de vernietiging van chemische wapens in datzelfde Syrië moet bewerkstelligen, en genoemd wordt als opvolger van de huidige VN secretaris generaal Ban Ki-moon: ‘Dit is nog niet het einde helaas.’ Opvang in de regio; het plan van Rutte – noemde zij in een recente uitzending van Buitenhof ‘niet realistisch’.

De waarheid is simpeler dan je misschien zou denken – meer wapens, is meer geweld, is meer vluchtelingen. En de diezelfde wapenindustrie verdient op dit moment nog meer geld met het faciliteren van steeds militaristischer en uitgebreider grensbewaking.

 

 

..

Steun Stop Wapenhandel

Doneer