Onze hoofd-afhakkende vrienden

In Hengelo helpen we ze graag

Column: Gijs de Swarte

Jemen ­ ja u denkt waarschijnlijk niet meteen, oh jee Jemen. En als u dit gelezen heeft denkt u misschien, ok dat kunnen we er ook nog wel bij hebben. Waar het op neerkomt is dat zich daar een ramp voltrekt – ja hoor nog een, ­ dat, die grotendeels buiten het nieuws blijft en dat Thales, een bedrijf in ons aller Hengelo daar ‘Œindirect’ – kun je met een beetje goede wil wel zeggen, 34 miljoen euro aan verdient.

Hoofdafhakkende vrienden

Zoals wel vaker in het Midden-Oosten is het een wirwar van belangen, stammen, geloven en vechtende partijen. Maar even heel kort – de president van Jemen is afgezet door opstandelingen, is wel of niet teruggetreden en heeft in ieder geval de hulp gevraagd aan Saoedi-Arabië. En dat zijn onze grote hoofdafhakkende vrienden want die hebben – en beschermen onze olie.

Eén IS strijder in een boot

De opstandelingen in Jemen zijn geen fijne jongens en de president evenmin. Daar gaat het ook niet om. Waar het wel om gaat is dat onder leiding van Saoedi-Arabië, met Egypte en nog enkele landen uit de regio sinds maart dit jaar een blokkade om Jemen is gelegd om de geloofsverwante president te helpen. Dat land, sterk afhankelijk van import krijgt nu nog maar 15% binnen van wat er voor de blokkade binnenkwam. Honger wordt als wapen gebruikt. Tachtig procent van de mensen heeft te weinig voedsel. Bijna een miljoen kinderen is ondervoed en ­ ook belangrijk, er is een gebrek aan energie om de waterpompen te laten functioneren. De VN heeft een noodoproep gedaan teneinde de blokkade te versoepelen. En in Hengelo verkopen ze nu communicatie- en radarapparatuur aan de marine van Egypte. Diezelfde marine die meewerkt aan de blokkade. Die spullen zijn, zo luidt de rechtvaardiging, om IS te bestrijden maar het geval wil dat er pas één IS strijder in een boot is gesignaleerd en die boot stond op z’n kop in de woestijn. Ha, ha – maar eigenlijk is de situatie ver van grappig en zou je als bedrijf op z’n allerminst alles moeten vermijden dat het lijden daar ook maar enigszins zou kunnen verergeren. Olie, geld, martelende, vrouwonvriendelijke, hoofdafhakkers, hongersnood, ramp, geld, olie, geld… keuzes, keuzes…