Dynamietstaven in een TBS kliniek

Column: Gijs De Swarte

Kort door de bocht misschien maar afsnijden om een doel te bereiken kan ook verstandig zijn. En het betreft de bloedige waarheid. De – ook Nederlandse – leverantie van wapens naar de Golfstaten is in de periode 2010-2014 met zo’n 75% gestegen ten opzichte van de vier jaar daarvoor. De wapenexport naar het hele Midden-Oosten steeg met 22%. Dat wordt ingekleed met verhalen over toenemende democratie en internationale veiligheid maar de belangrijkste redenen zijn dat er een markt is, want veel gewapend conflict – en er dus geld te verdienen valt. Gevolg is dat allerlei meer en vooral minder ‘bevriende’ regiems tot hun knieën door de kogels, geweren, raketten en destructiever moorddadig materiaal waden.

Irak en IS
We nemen Irak en de uitermate dode Sadam Hoessein maar even als historisch inzicht. Hoessein was ooit onze vriend en werd dan ook door Europa en de VS bewapend. Hoe zich dat uiteindelijk ontwikkeld heeft is bekend. En op het moment dat hij weg was en zijn voormalige aanhangers in de hoek waren gedreven begonnen deze – getraind en wel – aan de oprichting van IS. Het nu –  precies tien jaar later, alom in de wereld gemaakte punt is dat dit wel met een beetje meer langetermijnvisie had gekund. En dat is dan eufemistische geformuleerd.

I am a prince and I do what I want
Je kan je, met dat in het achterhoofd afvragen of het wel zo slim is om bijvoorbeeld ‘onze’ nu nog strategische vriend Abdul Fatah al-Sisi, president van Egypte, van wapens te voorzien. We hebben het over een man die meer dan duizend demonstranten heeft laten vermoorden, de galgen volhangt en zijn cellen volstopt met tegenstanders. Zie de Daily Show:

 

En om er zomaar nog eens eentje te nemen; Saoedi-Arabië is een grote wapenimporteur en ook verder een rijke en belangrijke handelspartner voor ons. Het land wordt geleid door een stokoude koning, die zijn neef tot troonopvolger heeft benoemd. En die heeft weer recent een oorlog in Jemen geïnstigeerd waardoor miljoen mensen daar honger hebben. Het is misschien een beetje flauw om erbij te halen maar niet helemaal irrelevant als je de middeleeuwse gebruiken in dat land ook meeneemt; de Saoedi-Arabische prinsen zijn de gezelligste niet altijd. Zoals – ‘I am a prince and I do what want’ – recent in de USA weer eens bleek.

TBS kliniek
De wapenexport naar het Midden-Oosten is een zaak van vele miljarden euro’s. Transparency International een gezaghebbende ‘watchdog’ die corruptie monitort, kwam deze maand met een rapport waarin wordt gesteld dat zo’n zestien regeringen aldaar vrijwel zeker corrupt zijn en dat ze mede daarom een veiligheidsrisico vormen, minstens voor de regio. Je kunt kortom stellen dat al dat exporteren van wapens de beste vrienden op de korte termijn maakt, maar in nogal wat gevallen is het als een doos met dynamietstaven afleveren bij een TBS kliniek. Vroeg of laat gaat er iets verschrikkelijk fout – en ondertussen wordt het niet beter.

 

..

Steun Stop Wapenhandel

Doneer