Poen Pakken Op Parijs.

Column: Gijs de Swarte

Wilt u een naar scheutje, koude harde waarheid in bijvoorbeeld uw nek? Nee toch? Komt ie – de aanslag in Parijs heeft een heleboel mensen vreselijk veel geld opgeleverd. Groot nieuws is het nergens maar onder andere de Amerikaanse zakenzender CNBC, de financiële kennisverspreider Bloomberg en ook het Financieel Dagblad berichten er over.

Genadeloos

De lijken in Parijs waren nauwelijks geborgen of de aandelen van de grootste Amerikaanse defensieconcerns stegen met tien miljard dollar. Pervers, emotieloos en genadeloos, schreef het Financieel Dagblad erover. De reden is dat iedereen denkt dat het Westen flink zal terugslaan. Hetgeen ook werd bevestigd door de Franse president François Hollande en Mark Rutte, die meteen om het hardst riepen dat we in oorlog zijn met Isis. De vloed van meningen staat hoog maar wat steeds opvalt is dat iedere expert onder meer in bladen als The New Yorker, The Economist en pakweg The Atlantic zegt dat dat geen oplossing biedt, en juist is wat Isis wil.

Waanbeeld

Wat moet je allemaal verder over het hoofd zien om daar oorlog te willen en er aan te verdienen? Stopwapenhandel is nogal eens aanwezig op de aandeelhoudersvergadering van Airbus; een bedrijf dat meer aan oorlog verdient dan vrijwel alle andere in Europa. Daar zit dan – wettelijke verplicht – de top van de onderneming achter een lange tafel en is onversneden trots op alle moorddadige spulletjes die ze nu weer, met hoop op koerswinst, aan de man zullen brengen. Naast die winst is de achterliggende verklaring; even doorzetten met ons wapentuig en dan komt die betere wereld er echt wel. Je zou het een waanbeeld kunnen noemen. Anders, zeker – maar als je wil, wel met het waanbeeld van Isis te vergelijken.

 

..

Steun Stop Wapenhandel

Doneer