Onwaarschijnlijke Successen

Wapenfeiten van Stop Wapenhandel

Column: Gijs de Swarte

Met ruim twee miljard euro behaalde de Nederlandse wapenexport in 2014 een hoogterecord, zo bleek recent. Vijf jaar eerder was het totaal nog 1.4 miljard. Groei zien we onder meer bij de export naar het Midden-Oosten. Die ging van 117 miljoen euro in 2013, naar 380 miljoen euro in 2014. Een forse stijging, maar Nederland staat sowieso al jaren hoog in de top tien van landen die de meeste wapens exporteren.

Laten we daar eens wat recente ‘wapenfeiten’ van Stop Wapenhandel tegenover stellen. Mede dankzij Stop Wapenhandel moeten orders van boven de twee miljoen euro tegenwoordig publiek worden gemaakt. Dit, zodat iedereen weet wie, wat, waarmee verdient. Nog een recente; Stop Wapenhandel heeft vastgesteld dat er Nederlands materiaal bij de oorlog in Jemen wordt ingezet. Nu gaat de regering dat zelf ook maar eens onderzoeken. Ook is door de regering besloten militaire toekomstplannen mee te wegen als het om het accorderen van wapenleveranties gaat. Dit omdat Nederland eerder al aan Saoedi-Arabië leverde, een land dat vooraan loopt in de oorlog tegen Jemen. Bovendien kunnen we van de nieuwe machthebbers daar nog een hoop wapengekletter verwachten, als we ze zelf mogen geloven.

AC Milan overnemen

Morgen is het daardoor niet afgelopen met de wapenhandel, maar de constante stroom van acties, onderzoek en publicaties vergroot het publieke bewustzijn en de druk op beleidsmakers. Het zet een rem op een schimmige, corrupte en onvoorstelbaar kapitaalkrachtige industrie. Om nou direct in een David en Goliath analogie te ‘schieten’ is ook weer zo wat. Maar van twee miljard euro kan je twee keer naar de maan en dan hou je nog kleingeld over. Je kan er makkelijk AC Milan voor overnemen, en nog wat kleinere Italiaanse clubs, als je dat zou willen. Het Antilia gebouw in Mumbai kun je kopen, slopen en weer opbouwen. En een paar honderdduizend Kia’s Picanto liggen ook wel binnen bereik.

Wat ik maar zeggen wil is dat zo’n bedrag behoorlijk wat macht vertegenwoordigt. Terwijl Stop Wapenhandel het van het betere denkwerk en onderzoek moet hebben en niet van de onuitputtelijke financiële ‘slagkracht’. Dus als je vaststelt dat een klein groepje experts, goed onderlegde wetenschappers en gedreven onderzoekers het met onwaarschijnlijk succes tegen een miljardenindustrie opneemt doe je de waarheid geen ‘geweld’ aan.

 

Steun Stop Wapenhandel met een gift rekening NL11 TRIO 0390 407 380
tnv Stop Wapenhandel, Amsterdam.

 

..