Compensatiebeleid heeft een prijs

Compensatiebeleid heeft een prijs

Uit: ’t Kan Anders januari 2004

In november 2003 bracht de lobbygroep voor de defensie-industrie, NIID, een nota uit over het compensatiebeleid. Compensatiebeleid bestaat uit het bedingen van tegenorders voor de industrie bij grote wapenaankopen door de Nederlandse overheid in het buitenland.

Het acht pagina’s tellende document onderstreept ondermeer het belang van het compensatiemechanisme voor het Nederlandse bedrijfsleven. De nota staat daarbij vrijwel haaks op de visie van de Campagne tegen Wapenhandel die stelt dat de resultaten van dit beleid vrijwel altijd tegenvallen. Overigens is ook de Algemene Rekenkamer niet enthousiast over de financiële resultaten van het beleid.

Helemaal geen aandacht wijdt de nota aan de wapenexporteffecten van het compensatiebeleid. Zo gaan in dit kader onderdelen van Hellfire raketten naar de VS die ze vervolgens afvuurt op een voddenboer in Afghanistan. Echt gebeurd. Uit de Verenigde Staten gaat een deel van de raketten weer door naar Israël dat ze afvuurt voor buitenrechterlijke executies en moorden op boeren in boomgaarden. In het laatste debat over de Nederlandse wapenexporten stelt ook Jaap de Hoop-Scheffer geen oog te hebben voor deze exporten. Zo is compensatiebeleid een mooie methode om het wapenexportbeleid te ondergraven.

Bronnen: NIID NOTA; Compensatie en de Nederlandse defensiegerelateerde industrie, Den Haag 12/11/03; en Explosieve Materie, hoofdstuk 6: Compensatiebeleid Nederland geeft zijn wapenexportbeleid uit handen, Papieren Tijger, 2003.