De toekomst van de Nederlandse kernwapentaak

[Verschenen in VredesMagazine 2014/4]

Hoewel de regering er officiëel nog altijd geen mededelingen over doet, is inmiddels genoegzaam bekend dat op de vliegbasis Volkel in Noord-Brabant al tientallen jaren Amerikaanse kernwapens zijn gestationeerd. Daaraan gekoppeld vervult een F16-squadron van dezelfde vliegbasis in NAVO-verband een kernwapentaak.

Die kernwapens en de kernwapentaak zijn de laatste tijd, meer dan voorheen, weer onderwerp van debat. Voor het eerst sprak een Kamermeerheid zich uit voor de verwijdering van de kernwapens van Volkel en tegen een nucleaire taak voor de Joint Strike Fighter, de beoogde opvolger van de F16. Ontwikkelingen die passen binnen een steeds breder gedeeld streven naar een kernwapenvrije wereld.
Tegelijkertijd wijst de realiteit een andere kant op. De Verenigde Staten zijn bezig met een omvangrijke, kostbare operatie om hun kernwapens in Europa te moderniseren. Dit moet een nieuw, beter bruikbaar type van de huidige B61-bom opleveren. En de Nederlandse regering legt de genoemde uitspraken van de Kamer naast zich neer.

Hele artikel in pdf.

Steun Stop Wapenhandel

Doneer