Van 19-23 februari vindt in New Delhi (India) de wapenbeurs DEFEXPO 2002 plaats. Naar nu blijkt is, ondanks een Nederlands wapenembargo tegen India, op deze beurs ook Thales Nederland (voorheen Hollandse Signaal) vertegenwoordigd. DEFEXPO 2002 vindt plaats op een moment dat de verhoudingen tussen India en buurland Pakistan bijzonder gespannen zijn. Naast Indiase militairen en officials, worden ook delegaties uit Bangladesh, Bhutan en Nepal verwacht.
De afgelopen twee maanden zijn naar schatting ruim een miljoen Indiase en Pakistaanse soldaten naar de grens gedirigeerd en verkeren de legers van beide landen in opperste staat van paraatheid. Directe aanleiding voor de recente spaninngen is een aanslag op het Indiase parlement op 13 december, waarvoor India twee in Pakistan gevestigde organisaties verantwoordelijk houdt. Meer in het algemeen beschouwt India Pakistan als motor achter het separatistisch geweld in het betwiste Kashmir. Beide landen gelden sinds hun kernproeven in 1998 als nucleaire mogendheid.
Sinds de kernproeven in mei en juni 1998 kent Nederland een verbod op de export van wapens naar India en Pakistan. Ondanks enkele initiatieven van de regering om de vergunningenstop op te heffen, heeft een ruime meerderheid in de Tweede Kamer dat tegengehouden. Ruim een jaar geleden gebeurde dat voor het laatst met de motie Apostolou. Desondanks ziet wapenfabrikant Thales Nederland genoeg reden de contacten in India warm te houden. Afgelopen zomer meldde het militaire vakblad Defense News dat Thales Nederland, met twee andere bedrijven, door India geselecteerd zou zijn als kandidaat voor een in Kashmir te gebruiken radarsysteem tegen vliegtuigen. De order voor honderd systemen zou naar verluidt 50 miljoen US$ waard zijn.
De Landelijke India Werkgroep en de Campagne tegen Wapenhandel protesteren tegen de aanwezigheid van Thales Nederland op de Indiase wapenbeurs en roepen de Nederlandse regering op stappen te ondernemen tegen de aanwezigheid van militaire bedrijven in een land waartegen een wapenembargo loopt.
Voor meer informatie:
Frank Slijper, 06-28504778
voor achtergronden bij het Nederlandse wapenembargo tegen India en
Pakistan zie: http://www.indianet.nl