Deze grafiek laat zien dat Nederland al sinds 1950 bij de top 10 van mondiale wapenexporteurs zit

Business Insider Nederland 15 Mar 2018

Overal waar handel is doet Nederland mee. Zo ook bij de wapenexport. Volgens cijfers die lobbyclub Stop wapenhandel verzamelt, exporteerde Nederland in 2016 voor 1,4 miljard euro aan wapens en lag dit de afgelopen jaren tussen de één miljard en twee miljard euro per jaar.

Nederlandse bedrijven verkopen typisch dingen zoals militaire communicatiesystemen, onderdelen van vliegtuigen en schepen en oud-defensiemateriaal. Dat gaat naar NAVO-landen maar ook naar landen in het Midden-Oosten zoals Turkije en Saoedi-Arabië.

Het Zweedse onderzoeksinstituut SIPRI laat in onderstaande grafiek zien hoe de trend is bij de wapenexport sinds de jaren 1950 van de vorige eeuw.

De Verenigde Staten en Rusland staan respectievelijk op de eerste en tweede plaats. Dat is niet heel verwonderlijk gelet op de geschiedenis van de Koude Oorlog. Nederland staat op dit lijstje op een negende plaats.

De ranking is overigens niet gebaseerd op de financiële waarde van de wapenexport, maar op de gemeten historische productiekosten.

 

..

Steun Stop Wapenhandel

Doneer