Eén jaar oorlog: kom naar ons protest op het Museumplein!

Op vrijdag 24 februari protesteren we als Stop de Oorlog Amsterdam van 15 uur tot 16 uur voor het Russisch Handelsagentschap op het Museumplein. Op die dag is het een jaar geleden dat de Russische legers Oekraïne binnenvielen.

Intussen zijn we meer dan 200.000 doden verder. Het front in Oekraïne ligt min of meer vast in een loopgravensituatie vergelijkbaar met de Eerste Wereldoorlog. Elke week sterven honderden tot duizenden mensen.

Met sprekers, dichters en muziek protesteren we tegen het voortduren van de oorlog. Ook zullen we bloemen leggen ter ere van de slachtoffers aan beide kanten. We zullen ze herdenken met twee minuten stilte. Wie wil kan zich daarna aansluiten bij de demonstratie van de Oekraïners in Nederland, die vanaf het Museumplein naar de Dam loopt.

Het initiatief ‘Stop de oorlog Amsterdam’ is kort na de Russische inval opgericht en bestaat uit 13 lokale organisaties en partijen. We protesteren elke week op deze plek tegen de oorlog. Nu al een jaar lang; dit is het 52e protest.

We hebben ons verenigd onder drie leuzen:
• Stop de oorlog!
• Russische troepen weg uit Oekraïne
• Europa kernwapenvrij

Rode draad is dat oorlog niet het middel is om problemen op te lossen. Het verheerlijken van nationalisme, militarisme en stoere mannelijkheid is deel van het probleem en staat een oplossing in de weg.

Uit de oprichtingsverklaring van Stop de Oorlog Amsterdam:
‘Net als veel Amsterdammers maken wij ons grote zorgen over het besluit van Poetin om met het Russische leger Oekraïne binnen te vallen. Dit is een brute daad van agressie in het hart van Europa. De vele doden en gewonden, verwoeste gebouwen, mensen op de vlucht en in schuilkelders vervullen ons met afschuw. Deze oorlog moet onmiddellijk stoppen!’

‘Veel mensen maken zich ook grote zorgen over het besluit van Poetin om de nucleaire optie open te houden. Dat plotseling een kernoorlog weer denkbaar wordt maakt veel mensen bang, ook in Nederland. Dit geeft des te meer de noodzaak aan om op zo kort mogelijke termijn tot afschaffing van kernwapens te komen, om te beginnen in Europa.’

‘Veertig jaar geleden demonstreerden ook in ons land honderdduizenden tegen de dreiging van een kernoorlog. Meer dan ooit is het nu opnieuw nodig om de straat op te gaan tegen oorlog en bewapening.’

Meer informatie, gedichten en toespraken op www.stopdeoorlogamsterdam.nl

Steun Stop Wapenhandel

Doneer