28 mei – 1 juni 2009 Bijeenkomst European Network Against Arms Trade in Barcelona

Lezing en presentatie “Arms industry investments and pension funds” door Wendela de Vries (Campagne tegen Wapenhandel) en Inez Lowagie (Vrede, Belgie)

Verder werden presentaties gegeven over onder meer de EU National Security Sector en hoe de defensie-industrie hiervan profiteert, door Ben Hayes van Statewatch en het Transnational Institute,

het corruptieonderzoek naar de grootste Britse wapenproducent BAe Systems
door Ann Feltham van de Britse Campaign Against Arms Trade

de ontwikkelingen binnen het Europese wapenproductieconglomeraat EADS 
door Jean-Paul Hébert van het Centre Interdisciplinaire de Recherches sur la Paix et d’Études Stratégiques (CIRPES) uit Parijs

Het International Peace Bureau (IPB) uit Geneve presenteerde zijn nieuwe brochure over wapenhandel.

Ook werd er gesproken over de toenemende privatisering van legers en oorlog. Zo is in Spanje een toename vast te stellen van wapenverkopen (o.a. raketten en granaten) aan private partijen zoals huurlingen. In Groot-Britannie wordt onderzoek gedaan naar de inzet van huurlingen en bedrijven in oorlogen. Er waren workshops over het berekenen van militaire uitgaven van een land, en wat er wel en niet in staat, en over de kosten van de oorlog in Afghanistan. Ook werd gesproken over acties om de financiering van wapenhandel aan banden te leggen.
 

enaatlogoDe Campagne tegen Wapenhandel is sinds het begin betrokken bij het European Network Against Arms Trade, en heeft enige tijd het secretariaat gevoerd. De Campagne tegen Wapenhandel hecht veel waarde aan internationale samenwerking van vredesgroepen en anti-wapenhandelgroepen. Alleen zo kan wapenhandel aan banden gelegd worden.

Steun Stop Wapenhandel

Doneer